Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μπορεί να μην είναι Έλληνας ο “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης – Η αρχαιολόγος που καταρρίπτει τις θεωρίες των συναδέλφων της

Μπορεί να μην είναι Έλληνας ο “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης – Η αρχαιολόγος που καταρρίπτει τις θεωρίες των συναδέλφων της

– Στην Ρωμαϊκή εποχή τοποθετεί τον τάφο της Αμφίπολης η καθηγήτρια αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά
– «Η μέθοδος συμπερασμάτων είναι ανορθόδοξη. Στοιχεία επι της ουσίας δεν έχουν παρουσιαστεί»
– «Δεν γνωρίζω κανέναν Μακεδονικό τάφο που να είναι τόσο προσβάσιμος με τόσο μακρύ τούνελ»
– Είναι θαμμένοι Ρωμαίοι στρατηγοί που “έπεσαν” στη μάχη των Φιλίππων;

Η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ακούγονται από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι ανακοινώσεις για τον τύμβο της Αμφίπολης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, η κα Παλαγγιά είπε υποστήριξε ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός.

«Όταν άρχισε αυτή η ανασκαφή, έσπευσαν να δηλώσουν οτι επειδή είναι μεγάλο τεχνικό έργο, είναι του Δεινοκράτη, του αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μάλιστα υπέθεσαν ότι ο Λέων της Αμφιπόλεως συνδέεται με τον τύμβο αλλα αυτό δεν ισχύει. Πρώτα ολοκληρώνουμε την ανασκαφή και μετά βγάζουμε συμπεράσματα», είπε η κα Παλαγγιά.

Και συνέχισε: «Η μέθοδος συμπερασμάτων είναι ανορθόδοξη. Στοιχεία επι της ουσίας δεν έχουν παρουσιαστεί. Βασίζουν τα συμπεράσματά τους στην τυπολογία των γλυπτών που έχουν ανακαλυφθεί.»

Και διευκρίνησε: 

«Το ότι αυτό το μνημείο δεν είναι Μακεδονικό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία. Απλά δεν χαϊδεύει τα αυτιά των εθνικιστών.
Εχει μεγάλη σημασία. Συνδέεται με ένα μεγάλο γεγονός που έγινε στην περιοχή. Την μάχη των Φιλίππων.
Το 42 π.Χ. στους Φιλίππους συγκρούστηκαν δύο μεγάλοι ρωμαϊκοί στρατοί, από τη μία ο στρατός του Βρούτου και του Κάσιου, δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα, και από την άλλη του Μάρκου Αντώνιου και του Οκταβιανού, ανιψιού και κληρονόμου του Καίσαρα. Αυτός ο πόλεμος άλλαξε την ιστορία όλου του κόσμου. Αν είχε νικήσει ο Βρούτος, δεν θα είχε ιδρυθεί η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το στρατόπεδο του Μάρκου Αντώνιου και του Οκταβιανού ήταν στην Αμφίπολη.
Θεωρώ ότι πιθανότατα να είναι μνημείο πεσόντων της μάχης των Φιλίππων.Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε αν δεν είναι Μακεδονικό.»

Αναφερόμενη στις Καρυάτιδες είπε ότι οι αρχαϊστικές Καρυάτιδες δεν πρέπει να χρονολογηθούν πριν τον 1ο αιώνα π. Χ.

«Δεν γνωρίζω κανέναν Μακεδονικό τάφο που να είναι τόσο προσβάσιμος με τόσο μακρύ τούνελ. Δεν συνάδει με την τυπολογία των μακεδονικών τάφων καθόλου. Το Μαυσωλείου του Αυγούστου είναι παρόμοιο. Θεωρώ ότι θαμμένοι πρέπει να είναι οι Ρωμαίοι στρατηγοί που έπεσαν στην μάχη των Φιλίππων. Είναι τόσο μεγάλο ακριβώς για να ταφούν οι αξιωματικοί που είναι πολλοί.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κρύβουν στον τάφο της Αμφίπολης; Γιατί δίνουν πληροφορίες και φωτογραφίες με το σταγονόμετρο;

Αμφίπολη: η “τέταρτη πύλη” και ο νεκρός του τάφου – Το μεγάλο μυστήριο

Αμφίπολη: “Πάγωσαν” οι ανασκαφές – Ο κίνδυνος της θεομηνίας και οι εργασίες υποστήλωσης για να μην καταρρεύσει ο αρχαίος τάφος

Η Ζήνα πολέμησε στην Αμφίπολη! VIDEO

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε