Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ναυάγιο στη Λέσβο: Η στιγμή που διασώζεται ο Αιγύπτιος ναυτικός από το βυθισμένο πλοίο Raptor

Ναυάγιο στη Λέσβο: Η στιγμή που διασώζεται ο Αιγύπτιος ναυτικός από το βυθισμένο πλοίο Raptor

Την στιγμή της διάσωσης του Αίγυπτιου ναυτικού ο οποίος επέβαινε στο πλοίο Raptor που βυθίστηκε ανοιχτά της Λέσβου έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Ο Αίγυπτιος ναυτικός διασώθηκε, καθώς κατάφερε να μείνει πάνω σε ένα βαρέλι μετά τη βύθιση του πλοίου λίγο έξω από τη Λέσβο. 

Στο βίντεο διακρίνεται ο άνδρας εμφανώς σοκαρισμένος να διασώζεται από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Βρίσκεται μέσα στο καλάθι που του έχουν ρίξει και σιγά σιγά τον ανεβάζουν με σύρμα μέσα στο ελικόπτερο. Από εκεί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. 

 

Ο Αιγύπτιος μηχανικός του πλοίου Raptor είναι ο μοναδικός  μέχρι στιγμής που έχει διασωθεί από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου. Ο μηχανικός κατάφερε να βγει ζωντανός μετά από 4 ώρες που πάλευε με τα μανιασμένα κύματα και όπως δήλωσε, από το προηγούμενο βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το Raptor μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. 14 τα μέλη του πληρώματος, απο Συρία, Αίγυπτο και Ινδία.

Στις 3 και 6 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 4 και 47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. 07 και 11 πρώτα λεπτά, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 08 και 20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτιας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση του πλοίου ήταν θέμα χρόνου.

Το Λιμενικό, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα συνεχίσει τη νύχτα τις έρευνες με τη συμμετοχή 7 πλοίων, ενός πλωτού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και ενός ελικοπτέρου. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις