Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Ναυάγιο στη Λέσβο: Τα πιθανότερα αίτια της τραγωδίας – Τουλάχιστον 9 μποφόρ έπνεαν στην περιοχή

Ναυάγιο στη Λέσβο: Τα πιθανότερα αίτια της τραγωδίας – Τουλάχιστον 9 μποφόρ έπνεαν στην περιοχή

Πιθανόν από μετατόπιση φορτίου, εξαιτίας του κακού καιρού που επικρατούσε εκείνη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας, βυθίστηκε την Κυριακή (26.11.23) το πρωί το πλοίο στα ανοιχτά της Λέσβου

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΕΝ, στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Λέσβου έπνεαν άνεμοι τουλάχιστον 9 μποφόρ τη στιγμή που ναυάγησε το πλοίο. 

Η θαλασσοταραχή ήταν μεγάλη και κύματα ύψους 4,5 μέτρων χτυπούσαν το πλοίο την ώρα που ήταν ακινητοποιημένο, μη μπορώντας να συνεχίσει την πορεία του. 

Η νύχτα έχει ήδη πέσει, και οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των απομεινάντων αγνοούμενων είναι πλέον πιο δύσκολες. 

Νωρίτερα την Κυριακή, συγκεκριμένα λίγο μετά στις 7 το πρωί, το φορτηγό πλοίο «Raptor» δήλωσε μηχανική βλάβη, ενώ στις 8:20 εξέπεμψε σήμα «mayday» και δήλωσε ότι έχει πάρει μερική κλίση. Στη συνέχεια, το στίγμα του χάθηκε  από τα ραντάρ.

Παραπλέοντα σκάφη που έφτασαν στο σημείο όπου είχε βυθιστεί το πλοίο, βρήκαν μόνο μια σωσίβια λέμβο να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού.  

Το απόγευμα, λίγο μετά τις 16:00, το πτώμα ενός ναυτικού μέλους του πληρώματος του φορτηγού πλοίου εντοπίστηκε από παραπλέον πλοίο.

Νωρίτερα, είχε διασωθεί ένας από τους αγνοούμενους, ο μηχανικός του πλοίου, Αιγύπτιος στην καταγωγή, ο οποίος εντοπίστηκε να επιπλέει πάνω σε βαρέλι μες στη θάλασσα. 

Τo φορτηγό πλοίο, με 14 άτομα πλήρωμα (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι), που μετέφερε αλάτι, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Το «Raptor», με σημαία Κομόρες και μήκος 106 μέτρα, είχε αναχωρήσει από τη Δεκέλεια της Αιγύπτου φορτωμένο με 6.000 τόνους αλάτι και τελικό προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Στο σημείο των ερευνών συμμετέχουν συνολικά 8 παραπλέοντα σκάφη, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις