Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ναυτικός αποκλεισμός ελληνικών νησιών – Πολεμικά παιχνίδια της Άγκυρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έβγαλε τον στόλο σε ολόκληρο το Αιγαίο φτάνοντας ως και τα ανοιχτά της βάσης της Σούδας η Άγκυρα σε μια κίνηση εντυπωσιασμού αλλά και ουσίας καθώς κάποιες λεπτομέρειες αποκαλύπτουν πολλά για τα σχέδια που περιλαμβάνουν ναυτικό αποκλεισμό κύριων νησιών, αλλά και συμπλεγμάτων που περιλαμβάνουν νησίδες και ξέρες.

Ο “Θαλασσόλυκος”, η άσκηση Deniz Kurdu των Τούρκων είναι σε πλήρη εξέλιξη και στην χθεσινή “πρεμιέρα” η Άγκυρα “έσπειρε” σκάφη επιφανείας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πελάγους με στόχο να δει την αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και να μετρήσει τα “περάσματα” και τα “πατήματά” της στο Αιγαίο.

Μια ανάγνωση λέει ότι απλά το ναυτικό των Τούρκων έκανε μια… υπερβολική επίδειξη σημαίας και τίποτε παραπάνω, καθώς η διασπορά των πλοίων σε μια περιοχή όπου εύκολα μπορούν να γίνουν στόχος των ελληνικών μονάδων επιφανείας, αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μαρτυρά ένα εμπνευσμένο σχέδιο ανάπτυξης μιας ναυτικής δύναμης.
Μια άλλη ανάγνωση ωστόσο θέλει τον τουρκικό στόλο να δείχνει ότι έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να κάνει την εμφάνισή του παντού στην “ελληνική λίμνη” με στόχο τον αποκλεισμό των “περασμάτων” προς ενίσχυση των νησιών του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά στην περίπτωση των υποβρυχίων αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση καθώς αυτός είναι και ο κύριος στόχος τους.
Αυτή ωστόσο είναι η ευρύτερη εικόνα. Οι λεπτομέρειες στις κινήσεις των Τούρκων μαρτυρούν ότι δεν βλέπουν τον χάρτη από μακρυά. Αντιθέτως εστιάζουν σε πολύ βασικά σημεία και η τακτική τους μαρτυρά και κάποιες προθέσεις.
Με βάση κάποια δεδομένα όπως τη δύναμη που είναι εγκατεστημένη από ελληνικής πλευράς στα κύρια νησιά του Αιγαίου και η οποία καθιστά κάτι παραπάνω από δύσκολη μια επέμβαση σε αυτά (κυρίως λόγω των υπολογιζόμενων απωλειών) φαίνεται ότι ο “Θαλασσόλυκος” βάζει στο στόχο μικρότερα νησιά τα οποία ωστόσο βρίσκονται σε θέσεις – κλειδιά καθώς δίνουν στην Τουρκία “χώρο” σε στρατηγικής σημασίας περιοχές περιοχές.


Οι Τούρκοι φρόντισαν να φτάσουν σχεδόν ως την παραλία του Αγαθονησίου με δυο σκάφη μάλιστα τα οποία έκαναν κίνηση από δύο πλευρές. Ο χάρτης δείχνει ότι το Αγαθονήσι μαζί με το διπλανό Φαρμακονήσι δημιουργούν μια “σφήνα” στα ελληνικά χωρικά ύδατα την οποία πολύ θα ήθελε να έχει στα χέρια της η γειτονική χώρα.


Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δείχνει να μην ξεχνά τη Ζουράφα, μόλις έξι μίλια από τη Σαμοθράκη. Η “ασήμαντη” αυτή ξέρα δίνει “πάτημα” στην Άγκυρα στην περιοχή και “ενοποιεί” έναν χώρο απ’ την περιοχή του Έβρου ως την Ίμβρο δίνοντας στην Άγκυρα τον απαραίτητο χώρο για μελλοντικές διεκδικήσεις…


Κάπως έτσι οι κινήσεις του στόλου της Άγκυρας σε όλο το μήκος και το πλάτος του Αιγαίου έχουν και αυτή την ανάγνωση. Πως είναι ένα προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν πίσω του οι διεκδικήσεις και τα σενάρια για μικρότερους στόχους με θέση που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της στρατηγικής αξίας τους…

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε