Ελλάδα

Νέα εποχή για την πρεσβυωπία: Εγκρίθηκε φάρμακο που χαρίζει καθαρή κοντινή όραση χωρίς γυαλιά

Αρχίζει να δρα μέσα σε 30 λεπτά και διαρκεί έως και 10 ώρες – Έρχεται τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο κολλύριο για την πρεσβυωπία, μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Το φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία aceclidine (ασεκλιδίνη) και κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Vizz.

Το κολλύριο, που εγκρίθηκε από την FDA, συστέλλει τον σφικτήρα μυ της ίριδας του ματιού, με αποτέλεσμα να μειώνει την διάμετρο της κόρης του ματιού. Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζει η εστίαση του φωτός και να βλέπουν οι πάσχοντες από πρεσβυωπία πιο καθαρά τα κοντινά αντικείμενα.

Μελέτες με το φάρμακο έδειξαν ότι η δράση του αρχίζει περίπου 30 λεπτά μετά την εφαρμογή των σταγόνων. Η δε βελτίωση της κοντινής όρασης μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ώρες κάθε φορά.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου εκτιμά ότι η ευρεία διάθεσή του στις ΗΠΑ θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

Η πρεσβυωπία είναι η συχνότερη οφθαλμική πάθηση της μέσης και τρίτης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού (πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν από αυτήν.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το νέο φάρμακο αξιολογήθηκε στη σειρά μελετών CLARITY. Πρόκειται για τρεις μελέτες Φάσης 3, στις οποίες οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Εκείνοι της μίας χρησιμοποιούσαν το φάρμακο και οι υπόλοιποι μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Κανένας συμμετέχων δεν γνώριζε τι χρησιμοποιούσε.

Στις δύο πρώτες μελέτες (Clarity 1 και 2) εντάχθηκαν 466 πάσχοντες από πρεσβυωπία. Χρησιμοποιούσαν τις σταγόνες μία φορά την ημέρα επί 42 ημέρες. Στην τρίτη μελέτη (Clarity 3) αξιολογήθηκε η μακροχρόνια ασφάλειά του (6 μήνες) σε 217 εθελοντές.

Το φάρμακο ήταν καλά ανεκτό. Σε καμία μελέτη δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν:

  • Ερεθισμός στο σημείο ενστάλαξης (20% των ασθενών)
  • Αμυδρή όραση (16% των ασθενών)
  • Πονοκέφαλος (13%)

Λιγότερο συχνά οι ασθενείς παρουσίαζαν κοκκίνισμα του ματιού ή/και του επιπεφυκότα (7-8% των ασθενών). Οι περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες, παροδικές και υποχώρησαν μόνες τους.

Πηγη: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σώθηκε το πόδι του 6χρονου που μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Αθήνα μετά από τροχαίο στο Ρέθυμνο
«Ήταν απίστευτη η συνεργασία από την Κρήτη, το ΕΚΑΒ, το Παίδων και το Αττικόν. Το ΕΣΥ λειτούργησε άψογα. Δεν αφήνουμε κανέναν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία
Η συνταρακτική περιγραφή του συζύγου της Βάγιας Νέστορα για τον θάνατό της - «Είναι δολοφόνοι, το γκαζάκι είναι σαν σφαίρα»
΄«Η Αφροδίτη έπαθε εγκαύματα σε χέρια και πόδια, δεν μπορεί να περπατήσει», αποκάλυψε με τρεμάμενη φωνή ο Παναγιώτης Νέστορας
Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
19
Πετράλωνα: «Έχουμε επικοινωνήσει με την Airbnb για την στέγαση των ενοίκων» είπε ο Χάρης Δούκας
Στο σημείο έχουν μεταβεί κλιμάκια μηχανικών, τα οποία εξετάζουν τη στατική κατάσταση της περιοχής και ελέγχουν αν τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τις εργασίες στο γειτονικό οικόπεδο
Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα