Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα μέτρα: Λουκέτο από Τρίτη σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφους, θέατρα, γυμναστήρια – Τι μένει ανοικτό

Νέα μέτρα: Λουκέτο από Τρίτη σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφους, θέατρα, γυμναστήρια – Τι μένει ανοικτό

Σε δυο ζώνες κινδύνου χωρίζεται πλέον η Ελλάδα σε πορτοκαλί και σε κόκκινο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού. Απαγόρευση κυκλοφορίας 00.00 με 05.00. Τηλεργασία στο 50%. Όχι μετακινήσεις με sms.

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό ανακοινώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου (31/10/2020) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης (03/11/2020).

Οι νέοι κανόνες, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.

Έτσι τα μέτρα έχουν ως εξής: 

  1. Από την Τρίτη το πρωί η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου. Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.
  2. Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  3. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  4. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  5. Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  6. Όχι συναθροίσεις. Αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.
  7. Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Click4More Μητσοτάκης: Κλείνει όλη η εστίαση! Από το πρωί της Τρίτης σε ισχύ τα νέα μέτρα

Τι θα ισχύσει σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  2. Κλειστά θα είναι: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  3. Σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Click4More Εννέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία

Τι μένει ανοικτό

Ανοιχτά θα είναι σε ολόκληρη την επικράτεια η βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. 

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμα:«Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό «πάγωμα» της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις