Ελλάδα

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Τι ισχύει για τα οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης ΕΠΟΠ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού και με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες και το επιχειρησιακό έργο του, καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των αιτημάτων του, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα για την πολιτική αποζημιώσεων, την οποία και εξειδικεύει με ειδικούς νόμους στη βάση των εκάστοτε οικονομικών συνθηκών και της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, με θέμα «Οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης ΕΠΟΠ».
Διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 6 του ν.2936/2001 (Α΄166) ορίζεται ότι μετά το πέρας της εκπαίδευσης και μέχρι τη συμπλήρωση της υποχρέωσης παραμονής τους, οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) τοποθετούνται σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τον κλάδο και την ειδικότητά τους».

«Με τις διατάξεις του ΠΔ 200/93», ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν προβλέπεται ρητά η καταβολή εξόδων μετάθεσης στους ΕΠ.ΟΠ., κατά την πρώτη τους τοποθέτηση μετά τη λήξη της εκπαίδευσής τους».

Υπογράμμισε, δε, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «αντιμετωπίζει σε ρεαλιστική βάση τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και προς τούτο εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτό αποδεικνύεται κατά τη σύνταξη του ν.4336/2015, περί οδοιπορικών εξόδων, όπου κατέβαλε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της εξουσιοδοτικής διάταξης που προβλέπει ότι με νέο Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμίζονται ειδικότερα οι δαπάνες μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ως στόχο τη θεσμοθέτηση ενιαίων προϋποθέσεων μετακίνησης και αποζημιώσεων των υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, με κριτήριο την αποτελεσματικότερη δυνατή συγκράτηση δαπανών».

Για τη διαδικασία σύνταξης οριστικού και ενιαίου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, προαπαιτείται, όπως είπε, «η μελέτη των υποβαλλόμενων αιτημάτων – προτάσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και την επεξεργασία πολλών παραμέτρων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν τη φύση των μετακινήσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

«Η παράμετρος αυτή επιφέρει, όπως είναι φυσικό, καθυστερήσεις στην έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος, ωστόσο επέτεινε το πρόβλημα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών ως οριστικό, καθώς έχει αποτελέσει αντικείμενο μακράς αλληλογραφίας, συνεργασίας και επεξεργασίας διορθωτικών παρεμβάσεων με το εν λόγω υπουργείο», πρόσθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε εγγράφως από το υπουργείο Οικονομικών «να επεξεργαστεί εκ νέου τις προτάσεις, επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, νομοτεχνικής βελτίωσης και αποκατάστασης των αδικιών, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη μας βούληση», καταλήγει στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Συννεφιές, βροχές στα ανατολικά και ψύχρα – 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, στην περιοχή των Κυθήρων έως 6 μποφόρ
Κρύο στην Αθήνα
Κύκλωμα φοροδιαφυγής στη Θεσσαλονίκη: Ο «αχυράνθρωπος» Ερρίκος Πετιλόν εμφανιζόταν ως διαχειριστής ή εταίρος σε 8 νομικά πρόσωπα που «γέννησαν» χρέη 595.976 ευρώ
Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται οι πρώτοι συλληφθέντες για το κύκλωμα - «Ψάρευαν» ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα ακόμη και έξω από νοσοκομεία για να τους μετατρέψουν σε «αχυρανθρώπους»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ NDP
102
«Είδα τη ζωή να περνά από μπροστά μου» λέει ο φοιτητής που τραυματίστηκε από τσεκούρι στα επεισόδια στου Ζωγράφου
«Ήταν μία μολότοφ που έπεσε πάνω στα κάγκελα και ένας φοιτητής ήταν μπροστά και άρπαξε ολόκληρος, από το πόδι μέχρι το κεφάλι είχε αρπάξει» λέει στο Mega και συγκλονίζει ο φοιτητής του ΕΚΠΑ
Ζωγράφου
12
Από 200 μέχρι 700 ευρώ τον μήνα έδινε το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης στον γνωστό ηθοποιό που λειτουργούσε ως «αχυράνθρωπος»
Ο ηθοποιός και μοντέλο ομολόγησε ότι τον προσέγγισαν επειδή είχε οικονομικό πρόβλημα, γνωστός δικηγόρος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους - Από βδομάδα οι απολογίες των 16 που παραμένουν υπό κράτηση, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 2
Οι συλληφθέντες του κυκλώματος στην Θεσσαλονίκη, έξω από τα δικαστήρια
73