Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

NYT: Μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών στον Έβρο! Πέτσας: Όχι τόσο μυστικό αν το ξέρετε

New York Times

Ένα δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών στην περιοχή Πόρος, στον Έβρο, προκάλεσε αίσθηση αλλά διαψεύστηκε με… δόση ειρωνείας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Αν είναι μυστικό και το ξέρουν οι New York Times, τότε δεν είναι και τόσο μυστικό, σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Click4more Βίντεο ντοκουμέντο από την τουρκική πρόκληση στον Έβρο! Καρέ – καρέ η χαμηλή πτήση των τουρκικών F16

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα αν το γνωρίζουν οι New York Times δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα, όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφρούρηση των συνόρων, είτε με τα θέματα ασφαλείας, είναι διαφανή. Εφαρμόζεται το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κοινοτικό κεκτημένο και δεν υπάρχει κάτι κρυφό. Για τα περί τραυματισμών και νεκρών, έχουμε διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοιο κρούσμα από ελληνικής πλευράς. Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Επανέλαβε ταυτόχρονα με ευθεία αναφορά και στις ψευδείς ειδήσεις για θύματα ότι «πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα με διάδοση fake news».

Τι έγραψαν οι New York Times

Δημοσίευμα των New York Times με τίτλο «”Είμαστε σαν ζώα”: Μέσα στο μυστικό κέντρο της Ελλάδας για τους μετανάστες», υποστηρίζει ότι «το εξωδικαστικό κέντρο είναι μια από τις πολλές τακτικές που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για να αποτρέψει την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015».

«Η ελληνική κυβέρνηση κρατά απομονωμένους μετανάστες σε μυστική τοποθεσία πριν τους απελάσει στην Τουρκία χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες, ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που έχει πάρει για να σφραγίσει τα σύνορα στην Ευρώπη, που ειδικοί λένε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», ξεκινά το άρθρο.

Click4more Αθήνα σε Ερντογάν: Θλιβερές οι δηλώσεις και οι ενέργειές σας

Οι NYT επικαλούνται συνεντεύξεις από πολλούς μετανάστες, που λένε ότι «έχουν κρατηθεί, τους έχουν πάρει τα υπάρχοντά τους, τους έχουν δείρει και τους έχουν απελάσει από την Ελλάδα χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο ή να μιλήσουν με δικηγόρο, μια παράνομη διαδικασία γνωστή ως επαναπροώθηση».

«Μέσα από συνδυασμό επιτόπιου ρεπορτάζ και ανάλυση δορυφορικών εικόνων, οι Times, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μυστικού κέντρου στη βορειοανατολική Ελλάδα». Στο ρεπορτάζ υπάρχουν και δηλώσεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, Μισέλ Κρεπό, ο οποίος λέει πως αυτά τα κέντρα κράτησης είναι «σαν ένα εγχώριο “μαύρο τοπίο”, από τη στιγμή που οι κρατούμενοι κρατούνται σε μυστική τοποθεσία και χωρίς δικαίωμα σε νομική εκπροσώπηση» και τα χαρακτηρίζει «παραβίαση του δικαιώματος ασύλου και απόδειξη της σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης και του ευρωπαϊκού δικαίου».

New York Times

Οι Times φαίνεται πως υιοθετούν όσα υποστηρίζει η Τουρκία, σχετικά με το θάνατο 22χρονου μετανάστη στον Έβρο όσο και για το λιμενικό στη Λέσβο (σ.σ. πως πυροβολούν και βυθίζουν βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες) και τονίζουν πως «η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλη χώρα και φοβάται ότι μπορεί να αναγκαστεί να δεχτεί άλλες 500.000 εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στη βόρεια Συρία. Για να ανακουφίσει αυτή την πίεση και για να πιέσει την Ευρώπη να δώσει περισσότερη βοήθεια, εργαλειοποίησε μετανάστες όπως ο Σομάρ αλ Σουσεϊν».

Click4more Άθλιος Ερντογάν! Μας αποκάλεσε Ναζί για όσα γίνονται στα σύνορα!

Ο 28χρονος Κούρδος της Συρίας, σύμφωνα με τους New York Times, σε «πρόσφατη συνέντευξή του», όπως αναφέρουν, είπε πως έφτασε στην Ελλάδα με βάρκα, περνώντας τον Έβρο. «Συνελήφθη από Έλληνες συνοριοφύλακες, είπε, κι εκείνος και οι συνταξιδιώτες του οδηγήθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης. Καταγράφοντας το ταξίδι στο κινητό του, είναι πεπεισμένος ότι η τοποθεσία ήταν μερικά μέτρα ανατολικά από το χωριό Πόρος».

Σύμφωνα με τους Times, ο 28χρονος οδηγήθηκε σε ένα δωμάτιο με δεκάδες άλλους, του πήραν το κινητό του για να μην κάνει κλήσεις και οι παρακλήσεις του για άσυλο και επικοινωνία με τον ΟΗΕ «αγνοήθηκαν». «Για εκείνους, είμαστε σαν ζώα» είπε ο αλ Χουσεΐν, υποστηρίζοντας ότι την 1η Μαρτίου, μετά από μια νύχτα χωρίς νερό και φαγητό, Έλληνες αστυνομικοί τον πέρασαν, μαζί με άλλους, στην τουρκική πλευρά με μια μικρή βάρκα.

Με πληροφορίες από New York Times

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις