Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς – Έβαζαν τις σορούς σε βαγόνια «ψυγεία»

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 1.300 νεκρούς – Έβαζαν τις σορούς σε βαγόνια «ψυγεία»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας παρατεταμένος καύσωνας σαρώνει τη χώρα, ωστόσο στην ιστορία έχει μείνει ο φονικός καύσωνας του 1987 που στοίχισε τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους.

Τότε η θερμοκρασία έμεινε σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για περίπου οχτώ ημέρες. Η επίσημη εκτίμηση για τον καύσωνα του 1987 έκανε λόγο για 1.300 νεκρούς με τους περισσότερους θανάτους να σημειώνονται στην Αθήνα. 

Πολλοί μίλησαν ακόμα και για 4.000 νεκρούς. Ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, στο βιβλίο του «Καιρός: Ο Γιος της Γης και του Ήλιου», τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση», έγραφε: «Τον Ιούλιο του 1987, ο φονικότερος στην ιστορία της χώρας καύσωνας σκότωσε περίπου 4.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι και έμεναν στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Ο καύσωνας άρχισε στις 20 Ιουλίου και άρχισε να υποχωρεί στις 28 του ίδιου μήνα. Στις 22 Ιουλίου το θερμόμετρο έδειξε σε κάποιες περιοχές 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ η θερμοκρασία δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο σώμα να μην προλαβαίνει να ξεκουράζεται από τη ζέστη.

Λίγοι ήταν αυτοί που διέθεταν κλιματιστικά στην Αθήνα, ενώ ελάχιστες ήταν και οι κλιματιζόμενες αίθουσες. 

Άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, άρχισαν να πεθαίνουν από θερμοπληξία. Τις πρώτες μέρες όλοι κοιτούσαν σαστισμένοι τα νεκροτομεία να γεμίζουν.

Εκατοντάδες άρχισαν να συρρέουν στα – μη κλιματιζόμενα – νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας. Αρχικά ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Ωστόσο, στη συνέχεια η κατάσταση έμελλε να μετατραπεί σε εφιάλτης.

Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων γέμισαν. Επιστρατεύτηκαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά γέμισαν γρήγορα. Τα γραφεία τελετών δεν προλάβαιναν να θάψουν τους νεκρούς με τις σορούς να μένουν άταφες για μέρες. 

Ακολούθησαν τραγικές εικόνες με φέρετρα να τοποθετούνται στα ψυγεία μέσα σε βαγόνια τρένων του ΟΣΕ.

Τα μικρά διαμερίσματα της Αθήνας έγιναν παγίδες θανάτου. Όσοι διέθεταν ανεμιστήρες ήταν τυχεροί. Κρύα μπάνια και νερό ήταν η μόνη ανακούφιση.

Όμως στη συνέχεια άρχισαν οι διακοπές νερού και ρεύματος…

Ο σημερινός καύσωνας Cleon ξυπνά μνήμες από το φονικό καύσωνα του 1987 και όλοι απεύχονται τα χειρότερα…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις