Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

«Ο καιρός χαλάει από Κυριακή έως την Τρίτη σε όλη τη χώρα» λέει ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας στο newsit.gr

«Ο καιρός χαλάει από Κυριακή έως την Τρίτη σε όλη τη χώρα» λέει ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας στο newsit.gr

«Ουσιαστικά ο καιρός χαλάει από την Κυριακή έως και την Τρίτη γενικευμένα σε όλη τη χώρα», λέει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος και φυσικός Στρατής Βουγιούκας.

«Η αστάθεια συνεχίζεται στη χώρα μας με αυξομειώσεις. Αύριο Σάββατο η αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως Μακεδονία και Θράκη.

Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη φαίνεται ότι θα γενικευθεί εκ νέου και θα ενταθεί η αστάθεια, με καταιγίδες σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και παροδικά και σε νησιωτικές περιοχές.

Τα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στην στεριά, όπως βόρειο Αιγαίο και Σποράδες αλλά και η Κρήτη φαίνεται ότι θα επηρεαστούν πιο πολύ. Φαίνεται να είναι γενικευμένο το φαινόμενο. Αυτό το τριήμερο Κυριακή έως και την Τρίτη θα έχουμε έντονα φαινόμενα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις».

Ο κ.Βουγιουκας συνιστά προσοχή στους αγρότες καθώς όπως εξηγεί «το χαλάζι είναι κυρίως φαινόμενο του καλοκαιριού και της άνοιξης και γι’ αυτό γίνονται οι καταστροφές στις καλλιέργειες».

Επανέρχεται βελτίωση του καιρού αλλά σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα θα κρατήσει μόνο για δύο μέρες.

«Από την Τετάρτη και μετά βλέπουμε και πάλι την αστάθεια του καιρού να περιορίζεται εκ νέου στα ορεινά ηπειρωτικά οπότε τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα σε ένταση και έκταση. Ωστόσο φαίνεται ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η αστάθεια να επιστρέφει την ερχόμενη Παρασκευή και κυρίως το επόμενο σαββατοκύριακο».

Όσον αφορά στον υδράργυρο, «οι θερμοκρασίες θα ακολουθήσουν αυτές τις αυξομειώσεις και την αστάθεια. Πιο συγκεκριμένα αύριο Σάββατο θα φτάσουμε στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά τους 28-30°C. Από Κυριακή μέχρι τρίτη ο υδράργυρος θα πέσει στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Την Τετάρτη και Πέμπτη ανεβαίνει και πάλι πάνω από τους 30-33°C”.

Στην Αττική το Σάββατο φαίνεται μια πιθανότητα για καταιγίδα κυρίως πάνω από την Πάρνηθα, Βίλια, Κιθαιρώνα. Την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη φαίνονται βροχές και καταιγίδες στα βόρεια του λεκανοπεδίου».

Αναφορικά με τη θερμοκρασία, όπως μας εξηγεί ο μετεωρολόγος κ.Βουγιούκας «δεν θα αλλάξει πολύ, είναι ζεστό το λεκανοπέδιο. Μέγιστες τιμές θα δούμε γύρω στους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο και όλη την εβδομάδα. Ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται αλλά θα είναι κάτω από τους 20°C  ενώ στα βόρεια προάστια θα είναι 15-16°C».

Οι άνεμοι, σύμφωνα με τον κ.Βουγιούκα «θα είναι εξασθενημένοι 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ στα πελάγη. Σε σημεία που θα εκδηλωθούν καταιγίδες μπορεί να αναπτυχθούν θυελλώδεις ανέμους».

Τέλος, ο μετεωρολόγος και φυσικός τονίζει μιλώντας στο newsit.gr ότι «αυτή η αστάθεια επηρεάζει και την Ιταλία, τα Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και μας αναφέρει ότι η Ιταλία αναμένεται να έχει πολλά προβλήματα εξαιτίας των φαινομένων».

 

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις