Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο πύργος “φάντασμα” στην Πάρνηθα που λειτουργούσε ως σανατόριο είναι στοιχειωμένος; – ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ κ VIDEO

Δεκάδες οι μύθοι και οι θρύλοι για το παλιό σανάριο της Πάρνηθας - ΦΩΤΟ NEWSIT
Δεκάδες οι μύθοι και οι θρύλοι για το παλιό σανάριο της Πάρνηθας - ΦΩΤΟ NEWSIT

Στο παλιό σανατόριο της Πάρνηθας νοσηλεύονταν οι φυματικοί ανάμεσά τους και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Σήμερα το κτήριο – πύργος είναι ρημαγμένο ενώ πολλοί πιστεύουν πως είναι στοιχειωμένο και λένε πως κατά καιρούς έχουν ακούσει απόκοσμες  κραυγές και έχουν δει φαντάσματα.

Δε χωρά αμφιβολία πως είναι το ιδανικό σκηνικό για να γυριστεί ένα θρίλερ. Το κτήριο που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το καζίνο της Πάρνηθας εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ξεπροβάλλει σαν φάντασμα μέσα από την καμμένη πλέον γη λόγω της καταστροφικής φωτιάς του 2007 που κατέκαψε το θαυμάσιο τοπίο γύρω από αυτό.

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

Η ιστορία του πύργου “φάντασμα” που λειτούργησε ως σανατόριο

Τον Μάιο του 1912, η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αποφασίζει την ίδρυση σανατορίου και τη λειτουργία του ως ορεινό αντιφυματικό περίπτερο-θεραπευτήριο. Είναι γνωστό οτι το κλίμα της Πάρνηθας είναι πολύ καλό. Ετσι στο σανατόριο καταλήγουν πολλοί Αθηναίοι φυματικοί, ανάμεσά τους και ο σπουδαίος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος ο οποίος νοσηλεύθηκε στην Πάρνηθα από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Απρίλιο του 1938.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο σανατόριο ο Ρίτσος έγραψε την “Εαρινή Συμφωνία”

Ο κεντρικός δρόμος δεν υπήρχε με την σημερινή του μορφή, φτιάχτηκε χειρονακτικά μεταξύ του 1926 και1930. Το σανατόριο παρήκμασε μετά το 1950 με την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Στις 5 Μαϊου 1965 οι εγκαταστάσεις του σανατορίου πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ οπου λειτούργησε ως ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ. Το κτήριο αγοράστηκε από τον ΕΟΤ έναντι 6.500.000 δραχμών και αργότερα μετατράπηκε σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων η οποία έκλεισε οριστικά το 1985.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Η εγκατάλειψη και οι φήμες για τον “στοιχειωμένο πύργο”

Η θέα του ερημωμένου κτηρίου είναι επιβλητική. Πολλοί λένε πως έχει στοιχειώσει από τα δάκρυα, τον πόνο, το αίμα και το θάνατο των φυματικών που νοσηλεύθηκαν σε αυτό.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Δεκάδες μύθοι και θρύλοι δημιουργήθηκαν για το ερειπωμένο κουφάρι του σανατορίου. Στο περάσμα των χρόνων υπήρξαν άνθρωποι που λένε πως άκουσαν “απόκοσμες φωνές”, άλλοι λένε πως είδαν σκιές να σέρνονται…

ΦΩΤΟ NEWSIT

Το κτήριο πάντως βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1999. Σήμερα έχει την τύχη όλων των εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Είναι γεμάτο μπάζα, σκουπίδια και σύριγγες ναρκωτικών καθώς σε αυτό μπορεί εύκολα να μπει ο οποισδήποτε. Από χρήστες ναρκωτικών, περίεργους που απλά θέλουν να κάνουν “εξερεύνηση” μέχρι και σατανιστές που το χρησιμοποιούν για τις τελετές τους.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Τα “περίεργα” ιδεογράμματα και οι φήμες για σατανιστικές τελετές

Στους τοίχους του κτιρίου κάποιοι έχουν γράψει κάποια ακαταλαβιστικα ιδεογράμματα. Αλλοι λένε πως ειναι αραβικά σύμβολα, άλλοι λένε πως είναι ινδικά σύμβολα, άλλοι λένε πως τα σύμβολα αυτά ειναι σαταναστικά καθώς στο παλιό σανατόριο έχει αναφερθεί οτι γίνονται σατανιστικές τελετές. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να με ακρίβεια ποια είναι η αλήθεια και το τι σημαίνουν τα σύμβολα αυτά.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Το “Πάρκο των ψυχών”

Ακριβώς απέναντι από το εγκαταλελειμμένο κτήριο, τον Οκτώβριο του 2012 ο γλύπτης και δασικός υπάλληλος Σπύρος Ντασιώτης δημιούργησε, αφιλοκερδώς, το “Πάρκο των ψυχών”.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Τα γλυπτά τα οποία είναι σμιλεμένα πάνω σε καμένους κορμούς δένδρων και εμπνευσμένα από την ιστορία του Σανατορίου, προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Ο καλλιτέχνης έδωσε ζωή στους κορμούς, εκφράζοντας τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους. “Επειδή η ιστορία επαναναλαμβάνεται και τότε έρχεται πιο αμείλικτη και σκληρή από άλλη φορά αποφάσισα να θυμίσω στους παλιους και να διδάξω στους νεότερους την ιστορια του ανρώπινου πόνου του σανατορίου λέει ο γλύπτης στην εφημερίδα Espresso.

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

Στο “Πάρκο των ψυχών” υπάρχουν χαραγμένα και κάποιοι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από την “Εαρινή συμφωνία”.

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πουλήθηκε το “στοιχειωμένο” ακίνητο του Δημοσίου στο Ν. Φάληρο

Πουλάνε… στοιχειωμένο καθρέφτη που τους κατέστρεψε τη ζωή!

Το στοιχειωμένο σπίτι της Θεσσαλονίκης

Βίντεο με φάντασμα που πετάει κουτιά σε αγορά της Βρετανίας κάνει το γύρο του κόσμου!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε