Ελλάδα

«Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»: Το χωριό που γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα από τα πιο γνωστά και κλασικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», δεν έμεινε μόνο στο χαρτί αλλά μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 1957.

Ο Ζιλ Ντασέν σκηνοθέτησε το βιβλίο του Καζαντζάκη το οποίο είχε σαν τόπο δράσης ένα φτωχικό ορεινό χωριό. Η ταινία ξεχώρισε και μάλιστα πήρε Ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών ενώ παράλληλα ήταν υποψήφια για BAFTA καλύτερης ξένης ταινίας.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το πού γυρίστηκαν πολλές από τις σκηνές της ταινίας. Το σκηνικό στήθηκε στο πανέμορφο χωριό Κριτσά της Κρήτης.

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται, λοιπόν, στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, και ουσιαστικά εξελίσσεται σε ένα τουρκοκρατούμενο ελληνικό χωριό, την Κριτσά.

Εκεί κάθε επτά χρόνια γινόταν αναπαράσταση των Παθών του Χριστού από τους κατοίκους του. Λίγο μετά από την επιλογή των προσώπων που επρόκειτο να ενσαρκώσουν τον Χριστό, την Μαρία την Μαγδαληνή και τους Αποστόλους Ιάκωβο, Πέτρο, Ιωάννη και Ιούδα κατέφθασαν στην περιοχή σε άθλια κατάσταση και διωκόμενοι από τους Τούρκους, οι κάτοικοι ενός άλλου ελληνικού χωριού ζητώντας βοήθεια.

Ωστόσο, με το πρόσχημα, όμως, ότι έφερναν μαζί τους χολέρα αυτοί εκδιώχθηκαν ακόμη και από τους ομόθρησκους τους. Έτσι στη συνέχεια αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στο άγριο βουνό της Σαρακήνας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Βροχερός με τη θερμοκρασία στους 24 βαθμούς – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ, στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές-βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ
Γκρίζα σύννεφα
Οι κάτοικοι της Πλάκας ζητούσαν ελέγχους με έγγραφη προειδοποίηση για πιθανή διαρροή αερίου έναν χρόνο πριν την φονική έκρηξη
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας, θα μπορούσε να υπάρξει ξέσπασμα πυρκαγιάς από τη διαρροή φυσικού αερίου, από βραχυκύκλωμα ή από άλλη αιτία» τόνιζε η Κίνηση Κατοίκων Πλάκας, το 2025
Έρευνες στο κτίριο που κατέρρευσε από την έκρηξη στην Πλάκα
91
«Η γιατρός δεν συνόδευσε τον Γιώργο Μαζωνάκη στο ΕΚΑΒ γιατί είχε πελάτη, νόμιζα ότι είναι ζωντανός» λέει ο υπνοθεραπευτής Νάσος Κομιανός
Ο υπνοθεραπευτής που είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Γιώργο Μαζωνάκη, «σπάει» τη σιωπή του και μιλά για την συνεργασία του με την γιατρό, την ανταλλαγή μηνυμάτων και όσα συνέβησαν στο Κολωνάκι
Ο υπνοθεραπευτής που έλαβε την φωτογραφία του αναίσθητου Γιώργου Μαζωνάκη
16