Ελλάδα

Οι φρεγάτες Constellation, τα αμερικανικά πλοία LCS και τα προαπαιτούμενα που θέτει η Αθήνα

Πυρετωδώς φαίνονται πως εργάζονται στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, οι Μονάδες Επιφανείας επιταχύνουν τις διαδικασίες τόσο της διαπραγμάτευσης για ενδεχόμενη απόκτηση των αμερικανικών πλοίων LCS όσο και για την είσοδο στο πρόγραμμα ναυπήγησης καινούργιων φρεγατών κλάσης Constellation.

Tα δεδομένα σχετικά με την παραχώρηση των υπό απόσυρση LCS έπειτα και από την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν είναι για την Αθήνα ξεκάθαρα. Το Πολεμικό Ναυτικό συζητά μόνο το ενδεχόμενο δωρεάν παραχώρησης των πλοίων και μάλιστα συγκεκριμένων Μονάδων, στις οποίες έχουν επιλυθεί τα σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα που παρουσίασαν.

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση καταβολής ακόμα και ποσού κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων για κάθε πλοίο ενώ απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό το κόστος επισκευής. Επιπλέον, η Αθήνα εξετάζει τη δυνατότητα τοποθέτησης στις ΗΠΑ συμπληρωματικών οπλικών συστημάτων τα οποία να ενισχύουν την ισχύ του πλοίου με χρηματοδότηση μέσω διαδικασίας FMS και πάντα σε λογικό κόστος.

Όμως, αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει άμεσα η αυτοψία των υπό παραχώρηση πλοίων από κλιμάκιο Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα σε κατάσταση εν πλω ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των LCS. Σημαντική παράμετρος θα αποτελέσει το κόστος χρήσης καθώς ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» του προγράμματος των LCS είναι ότι χαρακτηρίζονται από το ίδιο το U.S Navy ως εξαιρετικά κοστοβόρες Μονάδες, σχεδόν ασύμφορες για τα ελληνικά δεδομένα, με τα περιορισμένα οικονομικά μεγέθη που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Χαρακτηριστικά είναι όσα τόνισε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα για τα επόμενα βήματα: «Θέλω να σημειώσω ότι το δωρεάν πακέτο από τις ΗΠΑ πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ προσεκτικά. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ανανέωση των πλοίων, οπωσδήποτε χρειαζόμαστε μία λύση μέχρι να φτάσουμε στην κατασκευή των φρεγατών, αν όντως πάμε στην Constellation. Για τις φρεγάτες LCS όμως, το κόστος μετατροπής αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο και ασύμφορο».

Το μεγάλο στοίχημα για το Πολεμικό Ναυτικό είναι χωρίς αμφιβολία η είσοδος στο μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation έπειτα και από τη θετική απάντηση των Αμερικανών στο σχετικό αίτημα. Το επόμενο διάστημα αρχίζει άμεση διαβούλευση για το «pre project πρόγραμμα» ώστε να διασαφηνιστούν όλα τα δεδομένα και ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσουν τα ελληνικά ναυπηγεία να κατασκευάσουν έως και επτά φρεγάτες κλάσης Constellation, οι οποίες θα καλύψουν τις επόμενες δεκαετίες τις ανάγκες για μεγάλες Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα οικονομικά δεδομένα και σε αυτή την περίπτωση αποτελούν το πρώτο ζητούμενο καθώς ο στόχος που έχει τεθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι το κόστος κάθε πλοίου να μην ξεπερνά το ένα δις συμπεριλαμβανομένου και του οπλισμού. Το κόστος απόκτησης των γαλλικών φρεγατών κλάσης Belharra αποτελεί το μέτρο καθώς οι οικονομικές δυνατότητες ακόμα και σε βάθος χρόνου είναι συγκεκριμένες. Ερώτημα φυσικά θα αποτελέσει εάν η κατασκευή των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, όπως άλλωστε είναι και το ζητούμενο, θα συνεπάγεται επιπλέον κόστος ενώ στα ζητούμενα υπολογίζεται και το κόστος των επενδύσεων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς / Πηγή: onalert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σε εξέλιξη έρευνα για τον θάνατο δύο κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού - Απαντήσεις θα δώσουν η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις
«Οι δύο κρατούμενοι συμμετείχαν από τις αρχές Μαρτίου σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης που υλοποιείται στο Κατάστημα σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων»
Φυλακές Κορυδαλλού
«Συμπεριφορές και κρατική αναλγησία την οδήγησαν στο εγκεφαλικό» λέει ο σύντροφος της καθηγήτριας Σοφίας Χρηστίδου
«Αυτό ήταν η χαριστική βολή, χτύπησαν πρώτα τα περιστατικά που την στεναχωρούσαν, επί πέντε μήνες και αντί να πάει στην επιτροπή, πήγε στα επείγοντα» λέει ο θείος της 57χρονης καθηγήτριας
Η καθηγήτρια Αγγλικών Σοφία Χρηστίδου που πέθανε από εγκεφαλικό
Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από ανήλικους στα Ιωάννινα - «Πήγε βόλτα και κινδύνευσε να χάσει την όρασή του» λέει η μητέρα του
Πριν από μερικούς μήνες ο 16χρονος που υπέστη ρήξη του δακρυικού σωληναρίου, είχε και πάλι δεχθεί επίθεση από έναν άλλον συνομήλικό του που στο παρελθόν είχε σχέση με το κορίτσι του
16χρονος στα Γιάννενα