Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο
Eurokinissi

Σε δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη 19 Μαρτίου το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτό το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες θα δίνεται «πράσινο φως» στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρέωση των πολιτών με δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και τον εμβολιασμό της COVID-19 στα φαρμακεία, αλλά και διάταξη για την διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο «αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων», όπως αναφέρεται.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ που αίρεται η απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης των γιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα με μόνιμη και αποκλειστική σχέση εργασίας, να εργαστούν σε ιδιωτικές κλινικές ή να είναι σύμβουλοι σε εταιρείες.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε «περήφανος» γι’ αυτές τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στο ΕΣΥ:

«Στις 4 Ιανουαρίου ορκίστηκα Υπουργός Υγείας για δεύτερη φορά. Στις 7 Μαρτίου, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μας ερανιστικό νομοσχέδιο για να λύσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως σημαντικότερο από όλα ξεχωρίζω τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, έτσι ώστε ανα δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για να γίνει ελκυστικότερη η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ όπως επίσης και η λύση των όποιων ζητημάτων δημιουργούνται από τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν πολλές διατάξεις που στο σύνολο τους θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη λειτουργία του συστήματος. Είμαι περήφανος που κινηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα», σημείωσε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ από τη συμμετοχή τους στη διενέργεια των απογευματινών χειρουργείων θεωρείται «εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου».

Άλλες ρυθμίσεις του ερανιστικού νομοσχεδίου

Επίσης, το νομοσχέδιο αναφέρεται στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων.

Σημαντικό, επίσης, είναι το θέμα που αναφέρεται από το Υπουργείο Υγείας ως ζήτημα «εξορθολογισμού και συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης», με την θέσπιση χρεώσεων στον πολίτη από την 1η Απριλίου του ποσού 1 και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις σε παρόχους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τη θέσπιση του 5ευρου για τη διένέργεια εμβολιασμών κατά της COVID-19 στα φαρμακεία, πάλι με χρέωση του πολίτη.

Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Τη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Την επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.).

Την επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19,
Στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Το σχέδιο νόμου, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024.

πηγή: Iatropedia.grΡεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις