Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Οικογένεια Μάριου Τόκα σε Μενδώνη: Άστοχες «νουθεσίες» προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου

Οικογένεια Μάριου Τόκα σε Μενδώνη: Άστοχες «νουθεσίες» προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πυρά εναντίον της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, τόσο για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων όσο και για την απάντησή της στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου εξαπολύει με δική της ανακοίνωση η οικογένεια ενός άλλου σπουδαίου μουσικοσυνθέτη: του Μάριου Τόκα.

Η άρνηση της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου να δεχτεί να γίνει η κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη δημοσία δαπάνη εξαιτίας της στάσης του υπουργείου στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων έφερε την απάντηση της Λίνας Μενδώνη, η οποία όμως προκαλεί αντιδράσεις.

«Η πρωτοβουλία του δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό», ανέφερε στην επιστολή της η Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας τη λύπη της «αν το φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία».

Click4more Μενδώνη σε οικογένεια Θάνου Μικρούτσικου: Λυπάμαι αν το φόρο τιμής τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία

Όπως σημείωνε η υπουργός Πολιτισμού, θέλησε να απαντήσει στην επιστολή της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου, «για να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ότι η μέγιστη τιμή στους δημιουργούς είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Και προφανώς οι καλλίτεροι εγγυητές της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί».

Τα όσα ανέφερε, όμως, η Λίνα Μενδώνη, ενόχλησαν την οικογένεια του Μάριου Τόκα. Και σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι. Κανείς δεν δικαιούται να κρίνει ή να επικρίνει τις επιλογές εκείνων που σηκώνουν το βαρύ φορτίο του πένθους τους αλλά και την μεγάλη ευθύνη της προάσπισης του έργου του δικού τους ανθρώπου και όσων ο ίδιος πίστευε και πρέσβευε στη διάρκεια της ζωής του».

Η οικογένεια του Μάριου Τόκα, μάλιστα, καλεί την υπουργό Πολιτισμού «αντί να απευθύνει άστοχες «νουθεσίες» προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα», «να σταματήσει να θέτει προσχώματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα».

Όλη η ανακοίνωση της οικογένειας του Μάριου Τόκα

“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι. Κανείς δεν δικαιούται να κρίνει ή να επικρίνει τις επιλογές εκείνων που σηκώνουν το βαρύ φορτίο του πένθους τους αλλά και την μεγάλη ευθύνη της προάσπισης του έργου του δικού τους ανθρώπου και όσων ο ίδιος πίστευε και πρέσβευε στη διάρκεια της ζωής του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο υπουργείο που δημιούργησε το πλαίσιο εντός του οποίου έδρασε η αμαρτωλή ΑΕΠΙ, αλλά και η ηγεσία του, αντί να απευθύνει άστοχες «νουθεσίες» προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα (όπως ότι τα χρήματα για την μελέτη βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ είναι του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τις κρατήσεις της διανομής δικαιωμάτων των δημιουργών), οφείλει να σταματήσει να θέτει προσχώματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ζητάμε την άμεση αδειδότηση της ΕΔΕΜ!

Χαρά Τόκα – Κώστας Τόκας –  Άγγελος Τόκας – Αμαλία Τόκα”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις