Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Όλα τα SOS της μάσκας – Έτσι θα ζήσουμε στην νέα εποχή του κορονοϊού

Όλα τα SOS της μάσκας – Έτσι θα ζήσουμε στην νέα εποχή του κορονοϊού

Η Ελλάδα μπαίνει από αύριο στον… αστερισμό της μάσκας, η οποία θα είναι πλέον απαραίτητο αξεσουάρ για την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας. Ποιες μπορούμε να χρησιμοποιούμε και ποιες απαγορεύονται.

Οι πολίτες έχουν κατακλυστεί από διάφορα είδη μασκών, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους τύπους, ενώ κάποιες απαγορεύονται… δια ροπάλου. Σχετικές διευκρινίσεις έδωσε μάλιστα ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε και την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας (ο κ. Τσιόδρας είχε ανειλημμένη υποχρέωση) κάνοντας ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής (ffp2/ ffp3) που προορίζονται για γιατρούς.

«Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί αίρονται πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην μάσκα. Πρόκειται για προστατευτικό κάλυμμα του στόματος και της μύτης που μπορεί να είναι και αυτοσχέδιο. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι και να μην πρέπει να κολλήσουμε τους γύρω μας. Όχι στις μάσκες με βαλβίδα είναι αυστηρά για τους υγειονομικούς. Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι σε υψηλούς βαθμούς. Η επιτροπή συστήνει σε αυτή την φάση να φοράμε μάσκα όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση του της απόστασης”, είπε κατά την ενημέρωση. 

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από αύριο ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος».

Τόνισε ακόμη ότι «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

Click4more: Χαρδαλιάς: Μονόδρομος οι νέοι περιορισμοί αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες!

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου λέγοντας ότι από αύριο μπαίνουμε σε μια νέα φάση.

“Η δυσκολία δεν πέρασε αλλά ξεκινάμε να μπαίνουμε σε μια σχετική κανονικότητα με απλά βήματα, Είναι ένας εξαιρετικά μειοδοτικός ιός και τα μέτρα είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκα για την κάλυψη του προσώπου”, τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Μόλις έξι νέα κρούσματα 

Ο Δημήτρη Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα 6 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.626, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 595 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.303 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 37 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει πλέον τους 144, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 38 ήταν γυναίκες.

Εβδομήντα οκτώ άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις