Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως οι παράνομες επιδοτήσεις – Οι πρώτες καταγγελίες το 2017 και τα πλαστά έγγραφα

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις από τα 650.000 ΑΦΜ που αιτούνταν επιδοτήσεις περίπου οι 100.000 είχαν λάβει χρήματα με πλαστά έγγραφα η με κάποιο τρόπο που παρέκκλινε από την τυπική διαδικασία

Το αστρονομικό ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε ετήσια βάση οι παράνομες επιδοτήσεις που λάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άτομα τα οποία δεν δικαιούνταν ή δεν είχαν καμία σχέση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Όταν στις αρχές του περασμένου Ιουνίου «έσκαγαν», οι πρώτες αναφορές για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες επιδοτήσεις, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει.

Ένας υπουργός και τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης παραιτήθηκαν, ενώ καθημερινά έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις που δηλώνουν το μέγεθος της απάτης που διαπραχθεί από το 2017 και έπειτα.

Από τότε υπήρξαν φωνές και προειδοποιήσεις για αυτό που θα επακολουθούσε, ωστόσο οι αρμόδιοι είτε έκλεισαν τα αφτιά τους ή αδιαφόρησαν για διάφορος λόγους.

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σκοπεύει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, προσπαθώντας  όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.  

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται από το 2017, ενώ το 2019 ξεχείλωσε. Η τροπολογία του 2017  ανέφερε ότι μπορούσες να δηλώσεις βοσκότοπο χωρίς την υποχρέωση να έχεις ζώα. Αυτό δεν το ήξερε όλη η Ελλάδα, αλλά συγκεκριμένοι άνθρωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ  και οι ιδιώτες που διαχειρίζονται τη διαδικασία των εκτάσεων.  Όλοι οι παραπάνω σε συνεργασία με αρκετά Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, έβρισκαν ΑΦΜ κι έκαναν το παιχνίδι» ισχυρίζεται ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Περίπου τέσσερα με πέντε εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την Ελλάδα φαίνεται να είχαν μπει στο παιχνίδι του συστήματος, με τους «παίχτες» του να ξέρουν σε ποιες περιοχές θα οικειοποιηθούν εκτάσεις για να  αρπάξουν παράνομες επιδοτήσεις.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονταν ένα πιστοποιητικό κατοχής κι τότε όπως καταγγέλλουν άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ξεκίναγαν ακόμα και οι πλαστογραφίες.

«Εδώ είναι το παιχνίδι της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Η εισαγγελέας δεν εξετάζει τα χρήματα αλλά τα πλαστά έγγραφα. Δηλαδή ποιος έβαζε υπογραφή ότι ενώ είμαι από την Κρήτη, κατέχω βοσκότοπο στο Γράμμο και στο Βίτσι. Εξαπατήθηκε και το δημόσιο.

Όλα τα πονηρά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων έχουν πολλές πληρωμές» λέει ο κ. Σιδερόπουλος, ενώ  συνεχίζονται αναλύει πως στήνονταν το κόλπο: «Αφού ήξεραν πόσες εκτάσεις θα διαχειριστούν και πόσους Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων έχουν για να τα βάλουν στο παιχνίδι πήγαιναν κι έκαναν πλαστά ενοικιαστήρια. 

Δηλαδή πήγαιναν στο ΚΕΠ όπου γνώριζαν την προϊσταμένη έβαζαν δύο ονόματα, ένα του ενοικιαστή και το άλλου ιδιοκτήτη  κι ας ήταν άλλη περιοχή. Καταχωρούταν το γνήσιο της υπογραφής κι όλα αυτά τα έκανα γιατί ήξεραν ότι δεν θα ελέγχονταν».

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις από τα 650.000 ΑΦΜ που αιτούνταν επιδοτήσεις περίπου οι 100.000 είχαν λάβει χρήματα με πλαστά έγγραφα η με κάποιοι τρόπο που παρέκκλινε από την τυπική διαδικασία. Έτσι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχαναν μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία κατέληγαν στους επιτήδειους.

«Εκτιμάται ότι 200.000.000 ευρώ από το 1,7 δις που διανέμεται κάθε χρόνο στους αγρότες πήγαιναν στο σύστημα, στις εταιρείες και σε άτομα που δεν ήταν αγρότες» λέει ο Χρήστος Σιδερόπουλος.

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρεται σε σύζυγο πρώην αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία δήλωσε ως αγροτική της ενασχόληση μια τεράστιά έκταση από την οποία έλαβε επιδοτήσεις.

«Γυναίκα πρώην αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε 600 στρέμματα στο αεροδρόμιο της Λάρισας με τα ελαιόδεντρα ότι τάχα τα είχε νοικιάσει από την αεροπορία κι έβγαλε και παραγωγή.  Στην ουσία αυτά τα δέντρα δεν τα φρόντισε ποτέ, ωστόσο πήρε επιδότηση 120.000 ευρώ»

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν αγρότες, πολλοί ήταν αυτοί που έπαιρναν επιδότηση ακόμα και με την πρώτη τους είσοδο στο σύστημα.  

«Είχαν δηλωθεί περίπου 3000 στρέμματα ως βοσκοτόπια στα 1600 μέτρα της Πίνδου, όπου δεν φυτρώνει ούτε έλατο. Βρέθηκαν περίπου 52 εταιρίες (ΑΕ ,ΟΕ, ΙΚΕ ) οι οποίες έχουν κανονικά δικαιώματα επιδοτήσεων, ο οποιοσδήποτε που έμπαινε για πρώτη φορά σε αγροτική εκμετάλλευση και είχε κάποιον γνωστό στα Κέντρα  Υποδοχής Δηλώσεων  θα μπορούσε να πάρει την επιδότηση», λέει στο newsit.gr o αγρότης Βάιος Γκανής.

Οι αγρότες πριν από εννέα χρόνια έκαναν τις πρώτες τους καταγγελίες, ζητώντας από τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.  «Από το 2017 το έχουμε καταγγείλει. Υπάρχουν δηλώσεις δικές μου που λέω ότι υπάρχουν πλαστά ΑΦΜ κι αγρότες μαϊμού το που παραβιάζουν τα δικαιώματα των αγροτών.

Στις  κινητοποιήσεις του 2017 λέγαμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποιοι μπαίνουν και παίρνουν  παίρνουν τα χρήματα των αγροτών» καταλήγει ο κ. Σιδερόπουλος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα