Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Οργή των αγροτών για τις επαφές με το Μαξίμου – “Βόμβα” αγροτοσυνδικαλιστή: Κάποιοι έχουν διοριστεί στην ΕΒΖ

Οργή των αγροτών για τις επαφές με το Μαξίμου – “Βόμβα” αγροτοσυνδικαλιστή: Κάποιοι έχουν διοριστεί στην ΕΒΖ

– Βαθαίνει το ρήγμα στους αγρότες και αυτό ευνοεί την κυβέρνηση, καθώς κερδίζει χρόνο
– Αγροτοσυνδικαλιστής καταγγέλει πως κάποιοι από αυτούς που ξεκίνησαν διάλογο με το Μαξίμου έχουν διοριστεί σε θέσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου!
– “Σε διάλογο για το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής στο λαιμό μας, δεν θα πάμε” δηλώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
– Εξοργισμένοι αγρότες από την απόφαση συναδέλφων τους να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο Μαξίμου
 

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι έχει επέλθει κόπωση στο αγροτικό κίνημα και αξιοποιώντας τις εσωτερικές διασπάσεις επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να πάρει τον έλεγχο των πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση.

Σύμφωνα με την εκπομπή LiveNews με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο “Ε”, ουσιαστικά η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη για την έναρξη του διαλόγου στους ίδιους τους αγρότες.

“Βρείτε τα μεταξύ σας, με τον ορισμό μιας επιτροπής που θα εκφράζει αντιπροσωπευτικά το κίνημα και τότε ο πρωθυπουργός θα σας δεχτεί” είναι το μήνυμα που στέλνει στους αγρότες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να δει αποσπασματικά τους επικεφαλής των 60 μπλόκων!

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα πιθανότατα την Κυριακή.

Την ίδια ώρα ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο Μαξίμου, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, “έχουν διοριστεί από τον Βαγγέλη Αποστόλου” και πως ένας εξ αυτών είναι στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

 

Στο Μαξίμου εκπρόσωποι μπλόκων – Για προδοσία τους κατηγορούν συνάδελφοί τους

Εξοργισμένοι είναι αγρότες σε πολλά μπλόκα σε όλη την χώρα από την απόφαση συναδέλφων τους να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους ζητώντας να γίνει διάλογος με τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, πολύ ομαλό και ανθρώπινο. Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Ο Δημήτρης Δημογιάννης, μέλος της Επιτροπής, σε δήλωση του μετά την επίδοση του κειμένου, είπε ότι «στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς ανταπαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μ. Μαξίμου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει». Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως όταν λένε οι αγρότες ότι θέλουν συζήτηση επί του κειμένου που κατέθεσαν σήμερα, είναι σαν να ζητούν από μηδενική βάση να γίνει ο διάλογος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΠΛΟΚΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Σε ερώτηση εάν δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, είπε ότι «τελεσίγραφο υπό την έννοια ότι “αύριο θα μας απαντήσετε αλλιώς θα κάψουμε την Ελλάδα”, δεν δίνουμε» και προσέθεσε: «Υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας που περιμένουμε απάντηση, από εκεί και πέρα, όμως, και μέχρι να έρθει η απάντηση, το μήνυμα που παίρνουμε από όλους τους αγρότες της Ελλάδας είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα και αυτό το μήνυμα που πήραμε απ’ όλους τους αγρότες σήμερα: “τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα”. Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση. Άρα λοιπόν ο χρόνος τελειώνει».

Ωστόσο, το κλίμα διάσπασης είναι εμφανές αν κρίνει κανείς και από τα όσα δήλωσαν στο newsit.gr  εκπρόσωποι σημαντικών μπλόκων. Μάλιστα σε αυτό ποντάρει και το Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει αυτή την εβδομάδα σε υπουργούς τους εκπροσώπους των αγροτών παίζοντας έτσι τις καθυστερήσεις και πιστεύοντας ότι το ρήγμα θα μεγαλώσει και θα συμβάλλει σε αυτό και η κόπωση…

Επίσης, οι πληροφορίες λένε πως σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών το Μαξίμου ετοιμάζει πρόταση με μειωμένα ποσοστά 12%, 14% και 20% για τα έτη 2017, 2018 και 2019. Με τον τρόπο αυτό και ενώ η αρχική πρόταση περιελάμβανε συντελεστές 14%,17% και 20% το Μαξίμου επιχειρεί να μειώσει κατά 15% τις εισφορές που θα πρέπει να δώσουν για την πρώτη διετία οι αγρότες.

Παράλληλα οι αγρότες με βάση το νέο σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον συντελεστή ασφάλισής τους δεν αποκλείεται να υπάρξει και εξαίρεση του ΟΓΑ από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου θα δείξει διαλλακτική διάθεση στέλνοντας σαφές μήνυμα προσέγγισης, τουλάχιστον στους αγρότες που εμφανίζονται διατεθειμένοι να μπουν σε διάλογο, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ή και διάσπασης του μετώπου των αγροτών.

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε

«Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με τι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών αλλά και λοιπών κοινωνικών ομάδων στην Αθήνα. Παράλληλα, οι αγρότες διαμηνύουν προς την κυβέρνηση και «σ’ όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν», ότι «με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα, εργατοϋπάλληλους, άνεργους και συνταξιούχους, επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, επιστήμονες, νέους και γυναίκες που πήραν μέρος στα μεγαλειώδη αγωνιστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

Με την οργάνωση αυτής της μεγάλης κινητοποίησης στην πρωτεύουσα της χώρας, αποδείξαμε ότι μπορούμε με επιτυχία, να συντονίζουμε σε πανελλαδικό επίπεδο και να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, εναλλάσσοντας τις μορφές πάλης, ώστε να απαντάμε στις μεθοδεύσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να υπονομεύσουν, να ξεστρατίσουν και να σταματήσουν τον αγώνα μας. Κι αυτή η επιτυχία έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ένα «σταθερό δεδομένο» και για τη συνέχεια.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη μας, να την κλιμακώνουμε όποτε κι όπως χρειαστεί, με διάφορες μορφές και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας.

Η αγωνιστική μας αποφασιστικότητα και ο αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα, στην κυβέρνηση να φέρει το ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι όποτε και να φέρει αυτό το ασφαλιστικό τερατούργημα για ψήφιση, θα μας βρίσκει αγωνιστικά μπροστά της.

Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν’ αγωνιζόμαστε. Κι ας μην κάνει το λάθος να νομίζει ότι, επειδή σε λίγο καιρό ανοίγουν οι δουλειές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα παρατήσουμε τον αγώνα και θα βρει ανοιχτούς τους δρόμους να περάσει τα μέτρα εξόντωσής μας.

Επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο λαιμό μας» δεν θα πάμε. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους «προθύμους» που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου, κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε «να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας».

Ζητήσαμε από την κυβέρνηση ν’ αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση. Όχι, όμως, στη βάση των εξοντωτικών κυβερνητικών σχεδίων, αλλά για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλουμε κι αφορούν στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Για παράδειγμα ζητάμε κατάργηση τεκμηρίων και να υπάρχει αφορολόγητο για τους αγρότες και για όλους. Επιμένουμε σ’ αυτή την εύλογη απαίτησή μας, αλλά η κυβέρνηση δεν μας απαντάει αν θα υπάρξει αφορολόγητο και πόσο και μας κατηγορεί κι από πάνω ότι είμαστε κατά του διαλόγου.

Όμως, εμείς κοντά στον ένα μήνα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, διάλογο κάνουμε. Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους συμμάχους μας, με τους οποίους έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, κοινά προβλήματα και αιτήματα. Διάλογο κάνει και η κυβέρνηση τόσο καιρό, αλλά με τους δικούς της συμμάχους και δικούς μας αντιπάλους: Την ΕΕ και το ΔΝΤ που ζητούν ακόμα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που

εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας.
Διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ’ όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε».

Λάρισα: Ανακοίνωση των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών για την αποστολή αιτημάτων

Ανακοίνωση σχετική με τις σημερινές εξελίξεις στο αγροτικό ζήτημα εξέδωσαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση αλλά και την στάση τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Μετά την αποστολή στην γραμματεία της κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων την προηγούμενη Τετάρτη (10-2-16), η οποία ήταν αποτέλεσμα των εργασιών του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών και προσυπογράφουν πάνω από 30 μπλόκα, με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του χάρτη των μπλόκων της χώρας, από αγρότες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, σήμερα ήρθε η επίσημη απάντηση από το χείλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δήλωσε «χαρούμενος» για τη αποστολή των αιτημάτων από τους αγρότες, έστω και μετά από έξι μέρες από την στιγμή που τα παρέλαβε η κυβέρνηση.

Παρ όλα αυτά και μετά από επικοινωνία με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδίου βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα.

Αναμένουμε έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από τη την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές, γιατί όλοι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ολικής παύσης της παραγωγής μας.

Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά και οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι τυχαίο και συγκυριακό ότι οι Έλληνες αγρότες είναι στον δρόμο». 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε