Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Παγώνη για Candida Auris: Στα νοσοκομεία στο εξωτερικό πεθαίνει το 60% των ασθενών

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια στοιχεία δείχνουν την πίεση που θα ασκήσει στο σύστημα υγείας

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το μικρόβιο Candida Auris, που αναπτύσσεται μέσα στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη θνητότητα. H μόλυνση συνήθως συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. 

Στον μύκητα Candida Auris και στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της (06.05.2022) στο MEGA. «Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. 

Και πρόσθεσε: «Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει». 

Click4more: Candida Auris: Ποιος είναι ο φονικός μύκητας που εισβάλλει στα νοσοκομεία

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σύψας, μιλώντας την Πέμπτη (05.05.2022) στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων, ανέφερε ότι ο μύκητας Candida Auris προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε νοσοκομεία της Αθήνας και ειδικά στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα νοσοκομεία. «Δεν έχω στοιχεία για συγκεκριμένα νοσοκομεία. Δεν έχει σημασία σε ποιο νοσοκομείο είναι το στέλεχος, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο στέλεχος, αλλά αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίηση ώστε ο ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά» εξήγησε.

 Το πολυανθεκτικό μικρόβιο προκαλεί πολλούς θανάτους. «Έχει μεγάλη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστό. Στο εξωτερικό το ποσοστό είναι στους 6 στους 10».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις