Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Παίζουμε με τη φωτιά” – Ανησυχία για τα πανηγύρια και για τα εισαγόμενα κρούσματα

“Παίζουμε με τη φωτιά” – Ανησυχία για τα πανηγύρια και για τα εισαγόμενα κρούσματα
photo intime

Να ακολουθούνται οι κανόνες για τα πανηγύρια ζήτησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τα σύνορα. Πόσο επηρεάζει την πορεία του κορονοϊού η θερμοκρασία και υγρασία το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση με τους ειδικούς να ζητούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, την ίδια στιγμή που η κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα προβληματίζει καθώς και οι εικόνες από τα πανηγύρια που διεξάγονται σε όλη τη χώρα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, τονίζοντας πως είναι αναμενόμενο να έχουμε κρούσματα από την στιγμή που έχουν ανοίξει τα σύνορα.

Click4more: Κορονοϊός: Και τουρίστες και Αττική και… αυτοβούλως! Πού εντοπίστηκαν τα 27 νέα κρούσματα

«Είναι μια πηγή ανησυχίας αυτά που γίνονται στα βόρεια σύνορά μας. Χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία έχουν έξαρση των κρουσμάτων και έχουμε αρκετές εισαγωγές κρουσμάτων από τις χώρες αυτές. Υπάρχει μόνο μια είσοδος από τον προμαχώνα ενώ έχουμε και ταξιδιωτικές οδηγία και για τη Σερβία, όμως ο κίνδυνος παραμένει. Όταν ανοίξαμε τα σύνορά μας γνωρίζαμε ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε τουρισμό χωρίς εισαγωγή κρουσμάτων».

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι όλοι όσοι έρχονται στη χώρα μας ελέγχονται και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή το πού βρίσκονται. Παράλληλα τόνισε πως η κατάσταση μέχρι τώρα είναι ελεγχόμενη.

Κανόνες στα πανηγύρια

Αναφερόμενος στα πανηγύρια, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως το φετινό καλοκαίρι δε θα μοιάζει σε τίποτα με τα προηγούμενα όσον αφορά τα πανηγύρια και τις συναθροίσεις. Αυτό σημαίνει πως τα πανηγύρια δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν χορούς, ούτε να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, αγκαλιές, φιλιά και συνωστισμό. Αν δεν τα κάνουμε αυτά τότε θα υπάρξει κίνδυνος υπερμετάδοσης.

Με τις εικόνες που έχουμε δει μπορεί μετά από ένα πανηγύρι να έχουμε δεκάδες ή εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού.

Click4more: Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός – SOS από ΠΟΥ: Στοιχεία ότι μεταδίδεται μέσω του αέρα

«Υπάρχουν σαφείς κανόνες πώς θα γίνουν τα πανηγύρια και πρέπει να ακολουθούνται ρητά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε απαγορεύσεις, απλά να τηρούμε τους κανόνες. Χρειάζεται να τηρούμε τους κανόνες αλλιώς οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Όλα είναι πιθανά για νέο κλείσιμο συνόρων

Σχετικά με εκ νέου κλείσιμο των συνόρων της χώρας, ο κ. Σύψας τόνισε ότι όλα είναι πιθανά και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέρα με τη μέρα. Παράδειγμα είναι η Σερβία που άλλαξαν οι ταξιδιωτικές οδηγίες μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Πόσο επηρεάζει η θερμοκρασία και η υγρασία τον κορονοϊό

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ιδιαιτέρων των εισαγόμενων, μετά το άνοιγμα των συνόρων και κατά πόσο αυτό μας ανησυχεί, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως “η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαιτέρων ενεργή. Έχουμε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, στην κεντρική Αμερική, στη νότια Αμερική και ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η εικόνα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες όπου βλέπουμε και την έξαρση των κρουσμάτων στη Σερβία με τους τουρίστες που πέρασαν τον προμαχώνα.

Click4more: Συναγερμός για κρούσματα κορονοϊού στην Αιδηψό! Τους έστειλαν στο νοσοκομείο με ταξί!

Επομένως πολύ σωστά παρακολουθούνται αυτά τα φαινόμενα και παίρνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να περιοριστεί όσο τον δυνατόν περισσότερο η εισαγωγή στην Ελλάδα ασυμπτωματικών ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και μπορούν να τον διασπείρουν.

Βεβαίως έχει σημασία όχι μόνο ο απόλυτος αριθμός αλλά και η διασπορά στην Ελλάδα και αν είναι δυνατή ή όχι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αυτών με αποτέλεσμα την καλύτερη απομόνωσή τους”

Σε ερώτηση για το αν βρισκόμαστε κοντά σε μια νέα έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως “αυτό αν παρατηρηθεί θα οφείλεται στην αυξημένη κίνηση και την απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Επομένων ξέρουμε πως ο ιός υπάρχει στην Ελλάδα, ξέρουμε πως ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να περιορίσουμε τα κρούσματα και να κρατήσουμε τα νούμερα στο πολύ χαμηλό επίπεδο που είχαμε συνηθίσει είναι η προσήλωση όσο γίνεται περισσότερο στα μέτρα. Ακούσαμε και την πρόσφατη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που τονίζει πως όπου δεν μπορούμε να έχουμε τον κανόνα της φυσικής απόστασης, να χρησιμοποιούμε μάσκα. Επομένως αυτά είναι που μπορούμε να κάνουμε”.

Για τις εικόνες με τα πανηγύρια και τις συναθροίσεις ανέφερε πως “υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πως ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να διασπείρει τον ιό και αυτό είναι ακόμη περισσότερο πιθανό όσο πιο έντονη είναι η φωνή. Επομένως φαντάζεστε σε πανηγύρια και χορούς όπου τραγουδάμε, αν τύχει να είναι κάποιος φορέας εκεί πέρα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σημαντικό πρόβλημα”.

Click4more: Σύψας: Ο κορονοϊός «βράζει» στα βόρεια σύνορά μας! Λάβρος για τα… πανηγύρια

Τέλος στην ερώτηση για το αν οι υψηλές θερμοκρασίες παίζουν ρόλο ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε πως “παίζουν ρόλο, όπως και η σχετική υγρασία που έχουμε και το γεγονός πως βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους, όλα αυτά συμβάλλουν. Βεβαίως η θερμοκρασία από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει την πανδημία, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ όπου η θερμοκρασία και η υγρασία είναι υψηλές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις