Ελλάδα

Πανελλήνιες 2025: 3 σημαντικά επαγγέλματα στο πεδίο της Υγείας

Ο κλάδος της Υγείας τόσο στα ΓΕΛ όσο και στα ΕΠΑΛ παραδοσιακά αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο για τους υποψηφίους των Πανελληνίων.

Πέρα απο τις κλασικές ειδικότητες και σχολές όπως η Ιατρική και η Οδοντιατρική, υπάρχουν και άλλες ειδικότητες που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτο το πεδίο και συχνά οι μαθητές είτε προσπερνούν είτε δε γνωρίζουν.

Για να δούμε 3 από αυτές:

  1. Υγειονολόγοι: Οι μεγαλύτερες ηλικίες θα θυμούνται τον κλάδο ως επισκέπτες Υγείας που σχετίζεται και με το προγενέστερο ΤΕΙ Αθήνας. Οι ειδικοί αυτοί επιστήμονες με αποστολή τη Διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και τη Διασφάλιση της Υγιεινής σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας, την Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας κ.λπ. δείχνουν να έχουν τα επόμενα χρόνια ενεργό ρόλο και εμπλοκή σε πληθώρα δραστηριοτήτων και επαγγελματικών πεδίων. Στην Ελληνική Τριτοβάθμια μάλιστα προσφέρεται και σχετικό πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας).
  2. Βιοστατιστικοί – Μοριακοί Βιολόγοι – Βιοτεχνολόγοι: Ως ειδικοί επιστήμονες που  έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται μηχανισμούς λειτουργίας έμβιων συστημάτων, να κατανοούν λειτουργικές ανωμαλίες, ασθένειες, ιώσεις, βιοδιεργασίες και να αναλύουν εξάγοντας συγκεκριμένα πορίσματα, οι εν λόγω ειδικότητες φαντάζουν πλέον να μην λογίζονται αποκλειστικά  ως εργαστηριακοί επιστήμονες αλλά και ως πολύτιμοι σύμβουλοι του κράτους και των σχετικών φορέων.
  3. Νοσηλευτές: Είτε αναφερόμαστε σε νοσηλευτές με παθολογική ή χειρουργική ειδίκευση είτε σε γενικούς νοσηλευτές, οι επαγγελματίες του κλάδου μαζί με τους γιατρούς αποδείχθηκε ότι έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και έργο. Εύλογα, οποιαδήποτε χώρα θελήσει να θωρακίσει το σύστημα υγείας της δεν θα μπορεί να παραβλέψει τη στελέχωση των νοσοκομείων της με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευτών.

Ο Κλάδος της Υγείας είναι κομβικής σημασίας για κάθε κοινωνία και οργανωμένο κράτος.

Το στοίχημα για όλες τις οικονομίες και τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι να προετοιμαστούν για αυτές τις επερχόμενες αλλαγές, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να βοηθήσουν τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά στελέχη να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους ώστε να μη μείνουν εκτός της αγοράς εργασίας λόγω των εξελίξεων και να εντάξουν και αυτοι οι επιστήμονες τις εξελίξεις στην καθημερινότητα τους.

Εξάλλου, ποιος να φανταζόταν πριν 30 χρόνια πως σήμερα και στην καθημερινότητα των επαγγελματιών υγείας θα παρέχονταν πρακτικά και ερευνητικά όλα αυτα τα πολύτιμα εργαλεία που πλέον προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Εργαλεία που θα διευκολύνουν το έργο τους αλλά δεν θα αλλάξουν ωστ΄σοο την αποστολή τους ως ορισμένα από τα πιο βασικά και «ανθρώπινα» επαγγέλματα!

 
Σύνταξη: Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | www.employ.edu.gr
 

kalaitzidis

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης

Μαθηματικός

Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL

www.diakrotima.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Δεν υπήρχε νομική δυνατότητα σύλληψης του 67χρονου» στην Αμφιλοχία λέει η αστυνομία «καρφώνοντας» την εισαγγελία
«Το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε άμεσα στην εισαγγελική Αρχή, ωστόσο η νέα εισαγγελική παραγγελία δεν περιελάμβανε εντολή κράτησης», υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της
Το σπίτι όπου έμενε ο 67χρονος με τον 95χρονο πατέρα του στο Χαλκιόπουλο Αμφιλοχίας 1