Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παραδιάς στο newsit.gr: Εκατοντάδες οι ψευδείς δηλώσεις για μείωση ενοικίου

Παραδιάς στο newsit.gr: Εκατοντάδες οι ψευδείς δηλώσεις για μείωση ενοικίου

Μπορεί τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν σιγά σιγά να μπαίνουν στον λογαριασμό τους τα χρήματα για το 50% των ενοικίων, τα οποία δεν εισέπραξαν τον Νοέμβριο, όμως τα προβλήματα παραμένουν στην διαδικασία κατά την χρήση της ειδικής πλατφόρμας και είναι πολλά.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, μιλάει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου για τα πρωτόγνωρα και σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρά τις συνεχείς προσπάθειες του επιτελείου της ΑΑΔΕ και τον χρόνος της καταβολής των αποζημιώσεων που με πάρα πολύ αγώνα κατάφερε η ΠΟΜΙΔΑ να εξασφαλίσει φέτος.

Τι θα γίνει με τις εκκρεμότητες από την εποχή του Μαρτίου αλλά και  του καλοκαιριού και με τους συμψηφισμούς; Αναφέρεται στις εκατοντάδες ψευδείς δηλώσεις που παραπλανούν τους ιδιοκτήτες, στις λανθασμένες δηλώσεις  και  στις υποπεριπτώσεις που πρέπει να διορθωθούν και θα πρέπει να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στη διόρθωση των δηλώσεων αυτών, έτσι ώστε να μη χαθούν άδικα  χρήματα της τάξεως του 30%.

Υπάρχουν ιδιοκτήτες που από τον Μάρτιο δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους ακόμη

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης ως προς το χρόνο και ως προς τις κατηγορίες των μισθώσεων εκείνων και τις επαγγελματικές και της κατοικίας, στις οποίες διευκολύνονται οι ενοικιαστές με τη μείωση ενοικίου. Υπάρχουν ασφαλώς και ορισμένες υπερβολές, πολλές φορές βλέπουμε κατηγορίες ενοικιαστών που δεν θα έπρεπε να είναι μέσα, εντούτοις όμως οι παρεμβάσεις είναι στοχευόμενες ως προς το χρόνο και ως προς την έκταση. Το πρόβλημα που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος της καταβολής των αποζημιώσεων, που με πάρα πολύ αγώνα κατάφερε η ΠΟΜΙΔΑ να εξασφαλίσει φέτος. Βλέπουμε ότι έχουμε ακόμη εκκρεμότητες από την εποχή του Μαρτίου του καλοκαιριού με τους συμψηφισμούς και βλέπουμε τώρα μετά από δυόμισι μήνες θα ξεκινήσουμε σε λίγες μέρες τις επιστροφές των ενοικίων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο 50%  και αφορολόγητο, αυτό που είχε εξαρχής στοχεύσει η ΠΟΜΙΔΑ. Ναι υπάρχουν πάρα πολλές ψευδείς δηλώσεις ενοικιαστών ότι δικαιούνται μείωση ενοικίου, με αποτέλεσμα να παραπλανήσουν τους ιδιοκτήτες να κάνουν δηλώσεις και αυτές είναι εκκρεμότητες που κάποιες από αυτές ενδεχομένως να μπορούν να λυθούν. Υπάρχουν και λανθασμένες δηλώσεις, υπάρχουν δηλώσεις οι οποίες θα έπρεπε να δηλωθούν όπως τα μισθωτήρια τους γιατί ενώ ο ιδιοκτήτης δήλωνε αυτόν που ήξερε ως ενοικιαστή του, στην πραγματικότητα αυτός είχε παραχωρήσει σε κάποιον άλλον ή σε κάποια εταιρεία χωρίς να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης. Υπάρχουν πάρα πολλές υποπεριπτώσεις, λάθη που πρέπει να διορθωθούν και πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στη διόρθωση των δηλώσεων και των λαθών αυτών, έτσι ώστε να μη χαθούν άδικα  χρήματα της τάξεως του 30%».

Πρέπει επειγόντως να αλλάξει το σύστημα με το οποίο γίνονται οι δηλώσεις 

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξεκινήσουμε δηλώσεις Ιανουαρίου όπου έχουμε ακόμα και μηδενικές καταβολές ενοικίων, χωρίς να αλλάξουμε το σύστημα με το οποίο γίνονται οι δηλώσεις κορονοϊού, δηλαδή δηλώσεις επιστροφής αποζημιώσεως για μισθώματα. Δεν μπορεί, ο ιδιοκτήτης των οποίων ο ενοικιαστής του δηλώνει ότι δικαιούται μία συγκεκριμένη μείωση ή και καθολική μείωση του ενοικίου, να μαθαίνει μετά από τρεις-τέσσερις μήνες ότι ο ενοικιαστής του δεν είναι δικαιούχος. Θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα και την ώρα που πληκτρολογείται από τον ιδιοκτήτη μία δήλωση για την επιστροφή ενοικίου, μία δήλωση κορονοϊού, την ίδια ώρα που ο ιδιοκτήτης πληκτρολογεί το ΑΦΜ του ενοικιαστή του, να βγαίνει στην οθόνη live η πληροφορία αν ο ενοικιαστής δικαιούνται μείωση, και πόση μείωση δικαιούνται για τον Ιανουάριο ειδικά και για τον Φεβρουάριο. Έτσι αμέσως κατοχυρώνεται ότι ο ενοικιαστής θα δικαιούται ο ίδιος και ο ιδιοκτήτης κατοχυρώνεται ότι δικαιούται την επιστροφή. Από κει και πέρα η εκκαθάριση της δήλωσης θα είναι πανεύκολη και η επιστροφή των χρημάτων πάρα πολύ γρήγορη.»

Η επιστροφή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών ήταν ότι πιο δύσκολο κλήθηκε να χειριστεί τον καιρό της πανδημίας  η ΑΑΔΕ

«Χρειάζεται βελτίωση ο τρόπος της υποβολής της δήλωσης έτσι ώστε η πληροφορία του αν πράγματι κάποιος δικαιούται τη μείωση να έρχεται αμέσως και όχι ο ιδιοκτήτης αυτό να το μάθει μετά από τρεις τέσσερις πέντε μήνες όπως δυστυχώς συνέβη με τις δηλώσεις τις αρχικές που εδώ πρέπει να τα λέμε όλα, η ΑΑΔΕ υποχρεώθηκε να εφεύρει εκ του μηδενός ένα πολύπλοκο σύστημα για να μπορέσει να κάνει αυτές τις επιστροφές και δούλεψε κάτω από συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες με υπεράνθρωπες προσπάθειες και του ίδιου του διοικητή και του δυναμικού της για να ψηφιστεί ένα πολύπλοκο θέμα, εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις εκατοντάδες υποπεριπτώσεις, πολύπλοκες, ένα εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή από όλα όσα η ΑΑΔΕ κλήθηκε να χειριστεί τον καιρό της πανδημίας όλες αυτές τις πλατφόρμες, το πιο δύσκολο από όλα ήταν πράγματι η επιστροφή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών. Ελπίζουμε αυτό να βελτιωθεί ούτως ώστε να μειωθούν και οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ως προς το χρόνο επιστροφής που είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι εύκολο αυτό το οποίο ζητάμε, το ξέρουμε, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ούτως ώστε και η ΑΑΔΕ να αποφύγει έναν όγκο μεταγενέστερων ελέγχων και οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να ξέρουν από την πρώτη στιγμή ότι είναι δικαιούχοι οι μεν ενοικιαστές της μείωσης οι δε ιδιοκτήτες της αποζημίωσης.»

Ποιο είναι το μέλλον των αποζημιώσεων σύμφωνα με τις προθεσμίες

«Η καταβολή των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει πάρα πολύ γρήγορα τη βδομάδα που ξεκινάει από τις 18 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων του Νοεμβρίου και μέσα στο επόμενο μήνα θα καταβληθεί ο Δεκέμβριος. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το εξής. Είναι ότι βγαίνουν αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι υπουργοί και όσοι μιλούν γύρω από τα θέματα αυτά στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και μιλούν για την μηδενική καταβολή ενοικίου τον Ιανουάριο. Δεν είναι έτσι. Αυτό αφορά ένα μικρό κομμάτι της αγοράς αφορά μόνο επαγγελματικές μισθώσεις μόνο των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή όπως είναι κυρίως η εστίαση, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός η μεταφορές ο πολιτισμός. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες μισθώσεων των επαγγελματιών όλων των υπολοίπων, στις βιοτεχνίες στους δικηγόρους τους γιατρούς και τα λοιπά και τα λοιπά όλες αυτές οι περιπτώσεις θα πάνε σε καταβολή ενοικίου 60%. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως δεν υπάρχει καμία μείωση ενοικίου στις μισθώσεις κατοικιών των συνταξιούχων των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των υπολοίπων που δεν υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες των πληττομένων  αυτών που έρχονται από κρατική εντολή. Ας μην τρελαινόμαστε λοιπόν να βγαίνουμε να λέμε ή να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καταβολή ενοικίου τον Ιανουάριο. Δεν ήταν ποτέ μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Κράτους να καταργήσει την καταβολή ενοικίων για ένα πολύ απλό λόγο ότι ο μεγάλος δικαιούχος των εσόδων των ιδιοκτητών από μισθώματα, είναι το ίδιο το κράτος με τη βαρύτατη φορολογία που συνεχίζει να ισχύει αυτή τη στιγμή και πού φτάνει μέχρι και το 45% και 55% αν υπολογίσουμε και την έκτακτη εισφορά για τη χρονιά τη φετινή συν τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος παραμένει ο με τη δική του μορφή, τον κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Όλα αυτά συνιστούν μία όμορφη έμμεσης δήμευσης ενός μεγάλου κομματιού των εξόδων της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.»

Δείτε όλη την συνέντευξη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις