Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Πειραιά 4.200 πρόφυγες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Πειραιά 4.200 πρόφυγες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 1” με 465 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 313 άτομα από τη Μυτιλήνη και 152 από τη Χίο. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι “γροθιά στο στομάχι”.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” μεταφέροντας μόνο 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο. Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, 4.200 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ χωρίς να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που κατέφθασαν το πρωί.

Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 φιλοξενούνται 1200 άτομα, της Ε-2 1500, της Ε-3 400 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1100 άτομα.

Εικόνες που τα λένε όλα

Σε… μόνιμο κέντρο φιλοξενίας έχει μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά όπου έχουν στηθεί περίπου 400 σκηνές.

Παράλληλα στους χιλιάδες ανθρώπους μοιράζονται νερά και είδη πρώτης ανάγκης

Οι ΜΚΟ σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και την ομάδα του Ολυμπιακού κάνουν τα πάντα καθημερινά προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή διαμονή οι πρόσφυγες στην χώρα μας.

Ταυτόχρονα δυναμική είναι και η παρουσία του λιμενικού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποτρέψει τουλάχιστον τρεις διαπληκτισμούς μεταξύ προσφύγων απο νωρίς το πρωί του Σαββάτου στις διάφορες ουρές συσσιτίων που έχουν στηθεί απο τις μονάδες που βοηθούν τους πρόσφυγες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τους λιμενικούς, “Σύριοι και Αφγανοί δημιουργούν διαρκώς εντάσεις μεταξύ τους γι’ αυτό και είμαστε σε επιφυλακή και έχουμε αποτρέψει τρεις περιπτώσεις που μπορεί η κατασταση να ξέφευγε και να βλέπαμε περιστατικά σαν αυτά των προηγούμενων ημερών”.

Μαρτυρίες που “σφίγγουν” το στομάχι

Είμαι 15 μέρες χωρίς μπάνιο. Δεν θέλουμε άλλο φαγητό, θέλουμε μια λύση. Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουμε από εδώ“, λέει χαρακτηριστικά μια γυναίκα στην κάμερα του newsit.gr.

“Φύγαμε από τον πόλεμο για να βρεθούμε σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή του πολέμου”, προσθέτει η ίδια για να συνεχίσει: “Θέλουμε να δοθεί μια λύση”.

Προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του

Στον Πειραιά συναντήσαμε και έναν πρόσφυγα. Συνολικά έχει επτά παιδιά και έφυγε από την Συρία λόγω του πολέμου με μοναδικό του στόχο να πάει στη Γερμανία. Έχει στήσει ένα αυτοσχέδιο “περίπτερο” στο οποίο πουλάει για 2 ευρώ τσιγάρα τα οποία του πούλησε πολύ φθηνά κάποιος επιτήδειος. Λαθραία τσιγάρα, τα οποία όπως λέει αγόρασε έναντι ενός ευρώ και τα πουλάει λίγο πιο ακριβά.

“Δεν βγάζω μεγάλο κέρδος απλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσω χρήματα και να ζήσω την οικογένειά μου. Να καταφέρω να πάω στη Γερμανία“, λέει κρατώντας την κόρη του στα χέρια του.

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελάρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε