weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πετρελαιοκηλίδα: Μαύρισε ο τόπος σε Γλυφάδα, Ελληνικό, Αγιο Κοσμά, Πειραιά

Πετρελαιοκηλίδα: Μαύρισε ο τόπος σε Γλυφάδα, Ελληνικό, Αγιο Κοσμά, Πειραιά | Newsit.gr

Μείναμε στις διαβεβαιώσεις ότι η ελέγχεται η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το μικρό δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ την περασμένη Κυριακή όταν βυθίστηκε κοντά στην Σαλαμίνα.

Μείναμε στις διαβεβαιώσεις ότι η ρύπανση δεν θα ξεφύγει και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην ζήσουμε μια οικολογική καταστροφή.

Και η ρύπανση έφυγε από την Σαλαμίνα και μέχρι στιγμής έχει φτάσει στην Γλυφάδα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η πετρελαιοκηλίδα θα προχωρήσει κι άλλο!

Το newsit.gr ακολουθεί την «μαύρη» διαδρομή της πετρελαιοκηλίδας και οι εικόνες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές.

Στην πλάζ της Γλυφάδας όπου εντοπίσθηκαν αργά το μεσημέρι οι εστίες ρύπανσης οι εικόνες είναι σοκαριστικές.

Ανδρες της αστυνομίας μαζί με υπαλλήλους του Δήμου Γλυφάδας τοποθέτησαν κορδέλες στην πλαζ προκειμένου να απαγορευθεί στους πολίτες η πρόσβαση στην θάλασσα. Ποιά θαλασσα;

Δείτε εικόνες από την Γλυφάδα

Η εικόνα από τις δυο πλαζ του Αγίου Κοσμά είναι αποκαρδιωτική. Το ίδιο και η πλαζ Ελληνικού – Αργυρούπολης. Η παραλίες είναι μαύρες και οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι βρέθηκαν εκεί για να κάνουν μπάνιο όπως συνήθιζαν όλο το καλοκαίρι δεν πιστεύουν στα μάτια τους.

Η δυσοσμία είναι έντονη σε όλη την παραλιακή!

Δείτε εικόνες από τις πλαζ του Αγίου Κοσμά

Η πετρελαιοκηλίδα στο Ελληνικό

Η πετρελαιοκηλίδα στον Πειραιά

Το ταξίδι της πετρελαιοκηλίδας που κάλυψε τις ακτές της Σαλαμίνας ήταν προς τον Πειραιά, σύντομο και καταστροφικό.

Φρεαττύδα και Πειραϊκή γέμισαν μαζούτ, ενώ η ατμόσφαιρα και εκεί είναι αποπνικτική. Οι αγαπημένες παραλίες των πειραιωτών όπως του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και μπροστά από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι μαύρες.

Στόχος να μην γίνει και άλλη διαροοή

Ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός.

Στην σύσκεψη που έγινε ο γ.γ. τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να γίνει απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.

Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, ο γγ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» ανέφερε.

Πως αντιμετωπίζουν την πετρελαιοκηλίδα

Πάνω από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου προσπαθούν από το πρωί στις παραλίες αυτές να καθαρίσουν την περιοχή.

Ταυτόχρονα, σκάφη αντιρρύπανσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κομμάτια πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα στην Σαλαμίνα.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπήκε από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Τη λύπη της για την πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία».

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία δηλώνει ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.

Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

#TAGS MM