Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πήλιο: Οι εκδρομείς των Χριστουγέννων επιστρέφουν – «Κερδίζουν» οι πληρότητες των ξενοδοχείων τις καταστροφικές πλημμύρες

Πήλιο: Οι εκδρομείς των Χριστουγέννων επιστρέφουν – «Κερδίζουν» οι πληρότητες των ξενοδοχείων τις καταστροφικές πλημμύρες

Με μείωση 10%-20% σε σχέση με την περσινή χρονιά έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις στο βουνό του Πηλίου, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τα Χριστούγεννα.

Οι συγκεκριμένες περιοχές του Πηλίου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, με τους ξενοδόχους να μιλούν στο newsit.gr και να επισημαίνουν ότι οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό, ευελπιστώντας να αυξηθεί η τουριστική κίνηση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Η Θεσσαλία που επλήγη όσο κανένα άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες πριν από δύο μήνες, φαίνεται σιγά σιγά να ξεπερνάει τους σκοπέλους και να προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα «πόδια» της, με τους χειμερινούς προορισμούς του νομού Μαγνησίας να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους ταξιδιώτες.

«Προκρατήσεις στο 60%»

«Είναι λίγο χαμηλότερος ο μέσος όρος στις πληρότητες σε σχέση με ό,τι είχαμε συνήθως, αλλά είναι λογικό» αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος ξενοδόχων της Ένωσης Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.  «Ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής, σχεδόν όλοι οι χειμερινοί προορισμοί έχουν αποκατασταθεί. Αυτή την στιγμή, τα χειμερινά ξενοδοχεία μας είναι όλα ανοιχτά. Ήδη έχουμε έχουμε ξεκινήσει και έχουμε προκρατήσεις στο 60%. Αποτελεί μία καλή προκράτηση γι’αυτή την εποχή, λίγο μικρότερη από παλαιότερα αλλά είναι λογικό. Φέτος, φαίνεται ότι σιγά-σιγά θα πάμε καλά. Έχουμε πολλές προσφορές με πακέτα από τους ξενοδόχους για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η πληρότητα τα Σαββατοκύριακα είναι γύρω στο 50%».

Όπως τονίζει στο newsit.gr, ο πρόεδρος ξενοδόχων Ένωσης Μαγνησίας, η κακοκαιρία σάρωσε την περιοχή, που όμως σταδιακά επανέρχεται. «Η μεγάλη κακοκαιρία που είχαμε στις περιοχές μας, έχει επηρεάσει την κατάσταση αλλά οι δρόμοι, το νερό, το ρεύμα έχουν αποκατασταθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι ένα δυναμικό έργο, διότι συνεχίζονται διαρκώς οι αποκαταστάσεις και ευτυχώς βοηθάει και ο καιρός. Πέρα από την πόλη του Βόλου, όλα τα ξενοδοχεία σε Πορταριά, Αγριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Τσαγκαράδα, Μούρεσι και Άγιο Γεώργιο Μηλίας λειτουργούν κανονικά και νομίζω ότι μαζί με τις προσφορές που μπορούν αναζητήσουν οι φίλοι καλεσμένοι μας μπορεί να φτάσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο».

Εκτιμήσεις για πληρότητα ακόμη και 100%

Ο κ. Ζαφείρης αισιοδοξεί με το βλέμμα του ακόμα και σε 100% κρατήσεις για τις ημέρες των εορτών. «Αυτή τη φορά είναι πενθήμερο οι γιορτές Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.  Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε σε πληρότητα ακόμα και 100%. Είναι λίγο χαμηλότερος ο μέσος όρος στις πληρότητες σε σχέση με ότι είχαμε συνήθως. Οι τουρίστες που έρχονται εδώ, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε πριν δύο μήνες λόγω της κακοκαιρίας. Κάποιοι που φοβούνταν να έρθουν, αλλά τελικά ήρθαν, βλέπουν ότι όλα πλέον έχουν έρθει σε μία κανονικότητα. Υπάρχουν κάποιοι δρόμοι που είναι επισκευασμένοι πρόχειρα, με την έννοια ότι κυκλοφορεί το ΚΤΕΛ, άρα είναι και ασφαλή για τα μικρά αυτοκίνητα και για τους πάντες».

Μάλιστα, αναφέρει ενδεικτικά τον μέσο όρο των τιμών που μπορεί κανείς να βρει στα ξενοδοχεία του Πηλίου τις γιορτινές μέρες. «Οι τιμές στην περιοχή για ένα δίκλινο με πρωινό – ως μέτρο σύγκρισης  – είναι από 70 έως 140 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και πολλά πακέτα για το χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Αυτό που λέμε και ισχύει για το Πήλιο είναι ότι υπάρχει πληθώρα προτάσεων και είναι για όλα τα βαλάντια».

Οι διστακτικοί ταξιδιώτες

Ο Γιώργος Μποτσιβάλης, Αντιπρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Αγριάς, που επίσης επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, μιλώντας στο newsit.gr, ξεχωρίζει τους μεμονωμένους ταξιδιώτες από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

«Δουλεύουμε και τον χειμώνα, είναι 12μηνο το ξενοδοχείο, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και τον Φεβρουάριο έχουμε και αρκετά σεμινάρια που γίνονται. Γενικά η Αγριά έχει αρκετή κίνηση. Προφανώς, όμως, τον χειμώνα θα προτιμήσουν την Πορταριά και την Μακρυνίτσα αλλά αυτό δεν υποβαθμίζει το δικό μας προϊόν σε γενικές γραμμές, γιατί έχουμε και τον δρόμο που πάει κατευθείαν και πιο σύντομα στο χιονοδρομικό. Σε γενικές γραμμές, ένα τεράστιο κομμάτι των ζημιών είχε αποκατασταθεί σχετικά πάρα πολύ σύντομα. Ο δήμος ενήργησε – θα τολμήσω να πω – αστραπιαία. Προφανώς υπάρχουν και ζημιές που δεν φτιάχνονται από τη μία μέρα στην άλλη».

Πάντως, ως προς την τουριστική κίνηση, ο κ. Μποσιβάλης ξεχωρίζει τους μεμονωμένους ταξιδιώτες από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. «Τα οργανωμένα δηλαδή από πρακτορεία είναι αρκετά πεσμένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές γιατί υπήρχαν αρκετοί διστακτικοί ταξιδιώτες. Δηλαδή κλείνουν από τον Ιανουάριο και μετά αλλά προς το παρόν  μέχρι και τον Δεκέμβριο μας έχουν βάλει σε δεύτερο χρόνο. Όσον αφορά στους μεμονωμένους, με μία καθυστέρηση δύο εβδομάδων αρχίζει να ανεβαίνει και η ζήτηση και οι κρατήσεις και πλησιάζουμε σιγά-σιγά τις παλιές εποχές, πριν τις καταιγίδες και τις καταστροφές».

Δύσπιστους χαρακτηρίζει μερικούς εν δυνάμει τουρίστες και ο γενικός γραμματέας της ένωσης ξενοδόχων Μαγνησίας, Γρηγόρης Κοντορίζος, ο οποίος επισημαίνει, μιλώντας στο newsit.gr ότι πλέον είναι καλή η κατάσταση στα χωριά του νομού που σάρωσε η κακοκαιρία και επισκέπτονται οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Έχει ξεκινήσει μία καλή εικόνα των κρατήσεων ενόψει των Χριστουγέννων. Πάθαμε οικονομική ζημιά τους προηγούμενους μήνες, γιατί ο κόσμος ήταν και είναι λίγο διστακτικός με το Πήλιο, χωρίς να υπάρχει όμως κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Κι αυτό γιατί η προσβασιμότητα, το νερό, το ρεύμα, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί. Είμαστε σε μία πλήρη κανονικότητα».

Επιπλέον ο κ. Κοντορίζος υπογραμμίζει ότι οι ξενοδόχοι έχουν κρατήσει με νύχια και με δόντια τις ίδιες τιμές για να μην επιβαρυνθούν οι επισκέπτες, ωστόσο υπάρχει διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές προς το παρόν. «Αυτή την στιγμή, οι κρατήσεις είναι περίπου στο 60%. Κανονικά τέτοια εποχή θα ήμασταν full-booked ή στο 85% για τα Χριστούγεννα και στο 65% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Αλλά υπάρχει μία καλή ροή των κρατήσεων. Ως προς τις τιμές, παρόλη την αύξηση των εξόδων μας, έχουμε κρατήσει τις ίδιες τιμές σε σχέση με πέρσι. Π.χ. οι τιμές για ένα δίκλινο ξεκινάνε από 95€ ενώ για μία οικογένεια από 195€ τις ημέρες των Χριστουγέννων».

Φόβοι για νέο κύμα κακοκαιρίας

Την ίδια ώρα, διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν αρκετές από τις υποδομές σε περιοχές της παράκτιας Μαγνησίας, που και εκείνη χτυπήθηκε άγρια από την κακοκαιρία Daniel. Όπως φαίνεται, τα «φώτα τώρα έχουν πέσει» στα χωριά που αποτελούν τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς, με τους κατοίκους να αναμένουν τις αποζημιώσεις και την άμεση έναρξη των εργασιών, φοβούμενοι ωστόσο ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, που ίσως καταστρέψει τη νέα προσπάθεια αναδόμησης του τόπου και των επιχειρήσεων τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις