Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πλειστηριασμός ακινήτων: Τι ισχύει για όσους είχαν νοικιάσει χώρο που αλλάζει ιδιοκτησία

Πλειστηριασμός ακινήτων: Τι ισχύει για όσους είχαν νοικιάσει χώρο που αλλάζει ιδιοκτησία
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ξεκαθαρίζει το ζήτημα που προκύπτει με την ενοικίαση ενός ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό αλλάξει ιδιοκτήτη μετά από πλειστηριασμό.

Είτε πρόκειται για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είτε για ενοικίαση σπιτιού, σε περίπτωση που η ιδιοκτησία του ακινήτου αλλάξει μέσω πλειστηριασμού, τότε μπορεί να αλλάξει και το καθεστώς του μισθώματος.

Ειδικότερα, η οργάνωση των καταναλωτών σημειώνει ότι μετά από την 1.1.2022, αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο για επιχειρηματικό σκοπό, αυτός που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο έξι μηνών από την καταγγελία.

Αν πάλι το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο ως κατοικία, αυτός που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό έχει επίσης δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση οπότε η μίσθωση λύεται μετά την πάροδο έξι μηνών από την καταγγελία.

Στην περίπτωση της μίσθωσης κατοικίας, η καταγγελία της μίσθωσης δεν μπορεί να γίνει πριν τελειώσει η ελάχιστη διάρκεια μίας μίσθωσης κατοικίας, που είναι τρία χρόνια.

Εννοείται βέβαια ότι ο νέος ιδιοκτήτης, αν θέλει, μπορεί να συνεχίσει τη μίσθωση εισπράττοντας έκτοτε τα ενοίκια, αφού με τον πλειστηριασμό υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εκμισθωτή.

Θυμίζουμε στους καταναλωτές ότι, αν ο ιδιοκτήτης ενοικιάσει το ακίνητο σε τρίτο μετά την επιβολή της κατάσχεσης (και πριν από τον πλειστηριασμό) ή απλώς του παραχωρήσει τη χρήση με βάση άλλη έννομη σχέση, αυτή μπορεί να καταγγελθεί από τον υπερθεματιστή (αυτόν που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό) μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης. Με την καταγγελία αυτή η μίσθωση ή άλλη έννομη σχέση λύεται μετά από δύο μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις