Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

«Πληγή» για το ΕΣΥ η άρνηση νέων γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα δημόσιας υγείας

«Πληγή» για το ΕΣΥ η άρνηση νέων γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα δημόσιας υγείας
Eurokinissi

Ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας, καθώς οι θέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ προκηρύσσονται αλλά δεν καλύπτονται. Ως συνέπεια, οι ελλείψεις σε βασικές για τη λειτουργία των νοσοκομείων ιατρικές ειδικότητες να είναι τραγικές.

«Επιδημία» τείνει να γίνει το φαινόμενο της άρνησης των νέων γιατρών να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για τη νέα επαναπροκήρυξη των 246 θέσεων ειδικευομένων γιατρών κλάδου του εθνικού συστήματος υγείας.

Πρόκειται για θέσεις γιατρών που παρέμειναν άγονες σε προηγούμενες προκηρύξεις (Μαρτίου και Ιουνίου του 2023) και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει εάν αυτή τη φορά θα καλυφθούν, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θέσεις ανά Υγειονομική Περιφέρεια στη νέα προκήρυξη διαμορφώνονται ως εξής: 1η ΥΠΕ – 16 γιατροί, 2η ΥΠΕ 37 γιατροί, 3η ΥΠΕ – 28 γιατροί, 4η ΥΠΕ – 47 γιατροί, 5η ΥΠΕ – 27 γιατροί, 6η ΥΠΕ – 52 γιατροί, 7η ΥΠΕ – 39 γιατροί.

Δείτε την αναλυτική κατανομή των ειδικοτήτων ανά νοσοκομείο και ανά Υγειονομική Περιφέρεια ΕΔΩ

Το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει και επόμενες προκηρύξεις κάλυψης θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο, τα εμπόδια δεν προέρχονται μόνο από το γεγονός ότι οι νέοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ και προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα.

Το πρόβλημα εντείνεται και εξαιτίας της έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας πρόσφατα στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023, ο υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκε πως ο τομέας του προσωπικού είναι ο πιο δύσκολος τομέας που καλείται να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας.

“Τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας προέρχονται ως επί το πλείστων από την οικονομική κρίση, με τις χαμηλές αμοιβές των επαγγελματιών υγείας και γι’ αυτό πάρα πολύ νέοι γιατροί τα προηγούμενα χρόνια έχουν φύγει στο εξωτερικό”, σημείωσε.

«Εξαφανίζονται» βασικές για τα νοσοκομεία ιατρικές ειδικότητες

Μία ακόμη παράμετρος που κάνει το μέλλον του ΕΣΥ να μοιάζει ακόμη πιο ζοφερό από το σήμερα, είναι πως η χώρα μας δεν παράγει πλέον όσους γιατρούς παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.

«Αν δει κανείς τα στοιχεία πριν από 25 χρόνια, είτε από τα Πανεπιστήμια της χώρας, είτε από Πανεπιστήμια άλλων χωρών θα δει πως κάποτε είχαμε σχεδόν διπλάσιους γιατρούς από αυτούς που παράγουμε σήμερα», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, ανέφερε πως η Γερμανία, «η πλουσιότερη χώρα με ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας», αναγκάζεται να κλείνει τμήματα και κλινικές, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Επίσης, το εθνικό σύστημα της Αγγλίας το NHS παρουσιάζει ελλείψεις προσωπικού που αγγίζουν τις 15 χιλιάδες σε γενικό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων.

Σε γενικές γραμμές το προσωπικό στο ΕΣΥ αν το συγκρίνει κανείς και με τα προηγούμενα χρόνια έχει αυξηθεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε πως τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, π.χ. λείπουν οι αναισθησιολόγοι -και ειδικά σε νοσοκομεία της Περιφέρειας της Βορείου Ελλάδος- και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε παθολόγους.

«Αυτές είναι ειδικότητες ”κλειδί” για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγους και χωρίς παθολόγους», τόνισε.

Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχουν νέοι γιατροί σε μικροβιολογικές ειδικότητες

Ανυπέρβλητα μοιάζουν τα εμπόδια με τους μικροβιολόγους, τους ακτινολόγους και κυρίως με τους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα.

Νέοι γιατροί με ειδικότητα την παθολογοανατομία και την κυτταρολογία, επίσης, δεν βγαίνουν πλέον από τα ελληνικά πανεπιστήμια, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Σκεφτείτε ότι ο αριθμός των θέσεων των ειδικευομένων μικροβιολόγων είναι ακάλυπτος. Σχεδόν δεν παράγει η χώρα μικροβιολόγους αυτή τη στιγμή. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση. Και οι μικροβιολόγοι είναι ένα επάγγελμα στην ιατρική αν δει κανείς τα στοιχεία, που έχει πολύ καλές αμοιβές», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Σήμερα σε πολύ μεγάλα νοσοκομεία για περίπου 30 θέσεις κενές ειδικευομένων μικροβιολόγων, αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται 1 με 2 μικροβιολόγοι. Ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό που παρουσιάζει μάλιστα τάσεις επιδείνωσης.

«Δίνω αυτά τα στοιχεία για να γνωρίζει κανείς τις δυσκολίες που υπάρχουν σ’ αυτό το περιβάλλον που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και τι θα προκύψει στο μέλλον. Φανταστείτε τι θα γίνει σε 10 χρόνια από σήμερα όσον αφορά τους μικροβιολόγους, τους παθολογοανατόμους, τους κυτταρολόγους και υπάρχουν πολύ λίγοι νέοι γιατροί που μπαίνουν στο σύστημα κι αυτό αφορά και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτοί οι λίγοι γιατροί που παράγουμε, κατευθύνονται όλοι στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον κίνητρα για την εισροή περισσότερων γιατρών στο ΕΣΥ

Η κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς την δυνατότητα παροχής νέων κινήτρων για τους νέους γιατρούς και κυρίως για να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ γιατροί σε «άγονες» περιοχές, στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Τα κίνητρα αυτά δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και διοικητικά. Ένα πακέτο μέτρων που αφορά βελτιωμένες οικονομικές απολαβές, αλλά και κίνητρα για πιο γρήγορη ανέλιξη στις βαθμίδες του ΕΣΥ, είναι μέσα σ’ αυτά που εξετάζονται.

«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη διαδικασία που κάποιος να μπορεί να εξελίσσεται στον ανώτερο βαθμό γρηγορότερα εάν επιλέξει μια άγονη περιοχή, από το να έχει μια θέση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ή να μπορεί να έχει το προνόμιο αργότερα να μεταφερθεί γρηγορότερα σε περιοχή της αρεσκείας του. Όλα αυτά θα είναι κίνητρα για την κάλυψη αυτών των θέσεων», είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Τέλος, επανέλαβε πως υπάρχει βούληση της κυβέρνησης για 10 χιλιάδες νέες προσλήψεις και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών είναι οι περισσότερες από τις προσλήψεις αυτές να είναι εμπροσθοβαρείς, δηλαδή εντός του 2024.

πηγή: Iatropedia.gr 

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις