Ελλάδα

Πολύ επικίνδυνες για πυρκαγιές οι επόμενες ημέρες: Στο «πορτοκαλί» Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα και περιοχές της Πελοποννήσου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πολύ επικίνδυνες αναμένεται να είναι όλες οι επόμενες ημέρες για εκδήλωση πυρκαγιών που μπορούν να πάρουν πολύ εύκολα και γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ακραίων συνθηκών του καιρού που θα επικρατούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ο καιρός και συγκεκριμένα το «κοκτέιλ» ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων, ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών θα φέρει στο «πορτοκάλι», δηλαδή ένα βήμα πριν τον «κόκκινο συναγερμό» για πυρκαγιές, περιοχές οι οποίες δεν επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η ξηρασία να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, η Πυροσβεστική και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε απόλυτη εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο Κυριακή (28/7/24) σε Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές της Φθιώτιδας, της Κορινθίας και της Λακωνίας, ενώ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος σε μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας και σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες: Πότε ο καύσωνας γίνεται επικίνδυνος και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων που πάσχουν από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, αναπνευστικά νοσήματα, ή λαμβάνουν διουρητικά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Μαρούσι: «Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έπεσε όλος ο τοίχος μέσα στην αυλή μου, ήμουν πολύ τυχερός» λέει ο τραυματίας για την κατάρρευση της μεσοτοιχίας
«Ήμουν πολύ τυχερός γιατί καθόμουν, εάν ήμουν όρθιος θα πάθαινα μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Δούκας που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι από την πτώση της μεσοτοιχίας
Πτώση μεσοτοιχίας υπό ανέγερση νοσοκομείου στο Μαρούσι