Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πώς θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τον κορονοϊό – Όλα τα διατροφικά μυστικά

Πώς θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τον κορονοϊό – Όλα τα διατροφικά μυστικά

Πληθώρα θρεπτικών συστατικών που μπορούμε να λαμβάνουμε καθημερινά, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τι λέει newsit.gr η νοσοκομειακή κλινική διαιτολόγος Χριστίνα Δ.Μπαλαμώτη.

Ένα εύλογο ερώτημα που έχει προκύψει εν μέσω πανδημίας είναι το εάν υπάρχουν διατροφικές συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν έναντι του κορονοϊού (;). Εάν  υπάρχουν εκείνα τα μικρά διατροφικά μυστικά τα οποία μπορούν να θωρακίσουν επιπλέον τον οργανισμό. 

Όπως εξηγεί στο newsit.gr η νοσοκομειακή κλινική διαιτολόγος Χριστίνα Δ.Μπαλαμώτη μπορεί η ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων να μην έχει αποδώσει σε κάποιο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό προστατευτικές ιδιότητες κατά του κορονοϊού, ωστόσο  πληθώρα θρεπτικών συστατικών που μπορούμε να λαμβάνουμε καθημερινά, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που θεωρείται το κλειδί για την καλή λειτουργία του οργανισμού:

“Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο, δείξτε προσοχή στο ποιος τα γράφει γιατί υπάρχουν μερικοί που δεν είναι ειδικοί και μόνο να παραπλανήσουν μπορούν, με στόχο τον παράνομο πλουτισμό” εξηγεί η νοσοκομειακή κλινική διαιτολόγος και προσθέτει “Αυτό ο οποίο συστήνεται είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής που να περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, φολικό, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β6, C και D. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω ποικιλίας φαγητών και όχι με χρήση συγκεκριμένων αποκλειστικά τροφών. Ειδικά για τη βιταμίνη D, ο κυριότερος τρόπος εξασφάλισης επάρκειας αυτής είναι η έκθεση στον ήλιο. Δεδομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από 23/3/20 ίσως θα ήταν καλό να λάβουμε συμπλήρωμα των 10 μικρογραμμαρίων την ημέρα διότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξασφαλίσουμε αποκλειστικά μέσω διατροφής επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D”.

Τι είναι καλό να τρώμε τώρα που είμαστε σπίτι

Σημαντικό για όσο “Μένουμε σπίτι” εκτός από το να φροντίζουμε τι τρώμε είναι και το να ενυδατωνόμαστε σωστά, ώστε να εξασφαλίζουμε τα μέγιστα οφέλη για τον οργανισμό: “H απομόνωση ατόμων υψηλού κινδύνου ή νοσούντων που είναι συνήθως και μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε υποθρεψία. Ακολούθως, η υποθρεψία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και αύξηση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την επίτευξη ίασης. Επιπλέον, η μη επιθυμητή απώλεια βάρους λόγω ίωσης ή λοίμωξης – ανεξάρτητα από το αρχικό βάρος του ασθενούς – μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία” αναφέρει η Χριστίνα Μπαλαμώτη και αναλύει στα μυστικά που πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή:

1ον Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (5Μ). Ο κανόνας 5Μ περιλαμβάνει φρέσκα ή/ και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, προστιθέμενα στα φαγητά λαχανικά όπως τομάτα και κρεμμύδι, σούπες λαχανικών και σάλτσες ζυμαρικών από διάφορα λαχανικά.

2ον Πατάτες, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά, βρώμη. Πρέπει σε κάθε γεύμα να χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα υδατάνθρακα ώστε να επιτυγχάνεται ευγλυκαιμία κατά τη διάρκεια της ημέρας!

3ον Ποικιλία τροφών. Οι εναλλαγές στη διατροφή μας εξασφαλίζουν επάρκεια πρόσληψης θρεπτικών συστατικών (μετάλλων, βιταμινών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών).

4ον Πρωτεϊνική επάρκεια. Για την κάλυψη πρωτεϊνικών αναγκών θα πρέπει να προτιμάται το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, τα όσπρια. Συστήνεται η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

5ον Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών όπως γιαούρτι, τυρί ή/και γάλα κατά προτίμηση με μειωμένα λιπαρά.

6ον Λίπη και έλαια. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένου λίπους όπως βούτυρο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο ή ζωικό λίπος καθότι είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία μας. Συστήνεται η χρήση ελαιολάδου καθώς και πολυακόρεστων ελαίων όπως ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο.

7ον Απλά σάκχαρα. Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης και προϊόντων που την περιέχουν διότι αυξάνουν τη θερμιδική πρόσληψη χωρίς να έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Συμπερασματικά λοιπόν, αν και τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή ακόμα και συγκεκριμένες τροφές δεν μπορούν να εμποδίσουν τη μόλυνση από COVID-19, εντούτοις όμως μία ισορροπημένη διατροφή ενδεχομένως να έχει μεσομακροπρόθεσμα ανοσοτροποιητική επίδραση και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις