Δευτέρα, 15 Απρ.
19oC Αθήνα

Πότε είναι Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά και όλες οι αργίες του 2024

Πότε είναι Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά και όλες οι αργίες του 2024

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης που «πέφτει» φέτος στις 7 Μαρτίου, ως η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου που ξεκίνησε από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (25 Φεβρουαρίου) και φθάνει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαϊου).

Οι περισσότεροι ετοιμάζονται να «τσικνίσουν», ετοιμάζοντας γιορτινά τραπέζια καθώς θεωρείται ημέρα κρεατοφαγίας, λίγο πριν την Κυριακή της Απόκρεω (10 Μαρτίου) που είναι η τελευταία ημέρα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, που επιτρέπεται να καταναλώσουμε κρέας.

Επιπρόσθετα, από το βράδυ της Τσικνοπέμπτης ξεκινάνε επισήμως και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα και κορυφώνονται στις 17 Μαρτίου που είναι η Κυριακή της Τυροφάγου (Τυρινής), όπου και επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου, όχι όμως κρέατος.

Ακολούθως, στις 18 Μαρτίου «πέφτει» η Καθαρά Δευτέρα, όπου είναι και η πρώτη ημέρα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς τρώμε την παραδοσιακή λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα, κάνοντας «κούλουμα» στην ύπαιθρο.

Επίσης, η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται ως αργία, δίνοντας την ευκαιρία στους περισσότερους να αποδράσουν σε κοντινούς προορισμούς λόγω του τριημέρου.

Επιπλέον, η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου ξεκινά τη Δευτέρα 29 Απριλίου και το Πάσχα φέτος είναι στις 5 Μαϊου.

Δεδομένου, όμως, ότι φέτος η Πρωτομαγιά 2024 συμπίπτει με την Μεγάλη Τετάρτη (1 Μαϊου 2024), η αργία μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαϊου αμέσως μετά την Δευτέρα του Πάσχα, ύστερα από απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά όλες τις αργίες για το 2024.

Μάρτιος: Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου), Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Δευτέρα 25 Μαρτίου).

Μάιος: Κυριακή Πάσχα (5 Μαΐου), Δευτέρα του Πάσχα (6 Μαΐου), Εργατική Πρωτομαγιά (7 Μαϊου)

Ιούνιος: Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 24 Ιουνίου). Δεν αποτελεί επίσημη αργία για όλους τους τομείς.

Αύγουστος: Κοίμηση της Θεοτόκου (Πέμπτη 15 Αυγούστου).

Οκτώβριος: Επέτειος του «Όχι» (Δευτέρα 28 Οκτωβρίου).

Δεκέμβριος: Χριστούγεννα (Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου), δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις