Ελλάδα

Πρεμιέρα για τα Υδροπλάνα: Σύνδεση Αθήνα – Βόλος – Σποράδες σε λίγα λεπτά

Oι πτήσεις αναμένεται να γίνουν τακτικές με εισιτήρια από 50 ευρώ για δρομολόγιο Βόλο - Σποράδες και από 75 για Αθήνα - Βόλο

Μια εντυπωσιακή δοκιμαστική πτήση έκανε σήμερα, Τρίτη (22/7/2025), για πρώτη φορά, υδροπλάνο της Hellenic Seaplanes το οποίο απογειώθηκε από την Αθήνα και στις 12:30 προσγειώθηκε στο λιμάνι του Βόλου. Αμέσως μετά πέταξε για Σκόπελο εγκαινιάζοντας το δρομολόγιο Αθήνα – Βόλος – Σποράδες.

Άνοιξε και επισήμως λοιπόν ο διάδρομος για την αεροπορική διασύνδεση του Βόλου με τις Σποράδες μέσω υδροπλάνων. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί πλήρως η σύνδεση Αθήνα – Βόλος – Σποράδες με συχνά και γρήγορα δρομολόγια μέσα στον Αύγουστο.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα έπειτα από την πρώτη δοκιμαστική πτήση προς το Λαύριο πριν δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα των υδατοδρομίων και των εναέριων διαδρομών στο Αιγαίο.

«Μετά την παρθενική πτήση στο Λαύριο, σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα με τη Σκόπελο», ανέφερε στέλεχος της εταιρείας.

Μάλιστα δήλωσε ότι το δρομολόγιο Αθήνα – Βόλος θα διαρκεί μισή ώρα και Βόλος – Σποράδες μέσα σε 10 με 15 λεπτά αναλόγως το νησί. Συγκεκριμένα η Σκόπελος σε 13 λεπτά, Αλόννησος σε 18 και Σκύρος σε 25 λεπτά.

Συγκεκριμένα το αεροσκάφος είναι αμφίβιο, δηλαδή έχει την δυνατότητα προσγείωσης τόσο σε θάλασσα όσο και σε κανονικά αεροδρόμια.

Για την ώρα διαθέτει 8 θέσεις επιβατών για δοκιμές, ενώ σύντομα θα προστεθεί δεύτερο, μεγαλύτερο αεροσκάφος 19 θέσεων

Καθημερινές πτήσεις με εισιτήρια από 50 ευρώ 

Το κόστος για μια πτήση Βόλος – Σποράδες θα είναι γύρω στα 50 ευρώ, ενώ η πτήση Αθήνα – Βόλος υπολογίζεται στα 75 με 80 ευρώ.

«Θεωρούμε πως είναι ένα λογικό εισιτήριο, που καθιστά το υδροπλάνο ανταγωνιστικό και πρακτικό. Ειδικά το χειμώνα, όταν δεν θα υπάρχουν πλοία λόγω καιρού, το υδροπλάνο θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τις μεταφορές», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Υδροπλάνο
Υδροπλάνο / Φωτογραφία από Hellenic Seaplanes

Έτοιμα τα υδατοδρόμια σε Σποράδες – Εκκρεμότητες με ΑΠΑ

Οι διαδικασίες αδειοδότησης για τα υδατοδρόμια των Σποράδων (Σκόπελος, Αλόννησος και Σκιάθος) βρίσκονται στην τελική ευθεία και η εταιρεία περιμένει τις τελευταίες εγκρίσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να ξεκινήσει κανονικά τις πτήσεις μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Ο κ. Σωκράτης Αναγνώστου, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, που παρακολούθησε τη δοκιμαστική πτήση, δήλωσε: «Το γεγονός ότι το υδροπλάνο θα προσγειωθεί στη Σκόπελο δείχνει ότι έχουν λυθεί τα τοπικά ζητήματα. Περιμένουμε τώρα την εταιρεία να ξεκινήσει επίσημα τα δρομολόγια. Από την πλευρά μας, οι υποδομές είναι έτοιμες. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η δεύτερη πτήση σήμερα».

Υδροπλάνο
Υδροπλάνο / Φωτογραφία από Hellenic Seaplanes

Μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό

Η ανυπομονησία του κόσμου είναι έντονη, όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας.

«Ο κόσμος περιμένει να ανοίξουμε τις πύλες. Αυτό το μέσο το ακούν χρόνια – τώρα ήρθε η ώρα να το δουν στην πράξη», ανέφεραν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως μετά από “πολλές πιέσεις και εμπόδια”, το σχέδιο προχωρά δυναμικά προς υλοποίηση. Αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, το υδροπλάνο θα γίνει μέσα στον Αύγουστο μια νέα, γρήγορη και λειτουργική επιλογή μετακίνησης στο Αιγαίο.

Πηγή: ΕΡΤNEWS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό του 34χρονου δύτη που αγνοείται στη Βουλιαγμένη - «Δεν πρόκειται για απλή κατάδυση» λένε οι διασώστες
«Σήμερα γίνεται η προετοιμασία για την εργασία στο βυθό, δηλαδή τι ακριβώς χρειάζεται για να προχωρήσουμε στο κομμάτι της ανέλκυσης» λέει ο newsit.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟ
Έρευνες για τον δύτη που αγνοείται στη Βουλιαγμένη
25η Μαρτίου: Ματαιώνεται η παρέλαση στο Ρέθυμνο λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Την τελευταία στιγμή η απόφαση στο Ηράκλειο
Η ανακοίνωση για την ενδεχόμενη ακύρωση της μαθητικής-στρατιωτικής παρέλασης στο Ηράκλειο θα γίνει νωρίς το πρωί, ανήμερα της 25ης Μαρτίου
Παρέλαση τη 25η Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης
Μαθήτριες από την Κρήτη αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους της μελέτης
Το CALMify AI, η καινοτόμος ιδέα μαθητριών από τα Χανιά που κατέκτησε την πρώτη θέση στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό τελικό
Vodafone
Άρειος Πάγος για δίκη Τεμπών: Αγανακτισμένοι απειλούν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των δικαστών
Ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι τις εβδομάδες στα Δικαστήρια της Λάρισας έχουν καταγραφεί ακραία παράνομες συμπεριφορές «ενδιαφερομένων» οι οποίες είχαν στόχο να καταστεί ανέφικτη η εκδίκαση της υπόθεσης» - Η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει 486 άτομα
Η αίθουσα του δικαστηρίου στα Τέμπη 192