Ελλάδα

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα πως παραβιάζει τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» της στη Θράκη

Τρόπο να… προκαλεί φαίνεται πως ψάχνει η Τουρκία. Και για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό «παίζει» το «χαρτί» των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα πως τα καταπατά.

Με μια άκρως προκλητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επιτίθεται στην Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των μουσουλμάνων της Θράκης, τους οποίους αποκαλεί «συμπατριώτες»!

Αυτή τη φορά η επίθεση στην Ελλάδα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γίνεται με αφορμή το νόμο για τους μουφτήδες. Κατά την Άγκυρα, «με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους», σημειώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και καλεί την Ελλάδα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης (…) και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά των δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης, αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και συνεπώς τη βούληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας.

Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΔΑ στο παρελθόν.

Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των Μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά  των δικαιώματα και τις ελευθερίες  των ομογενών μας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χιόνια στην Αττική το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων και τοπικών χιονοπτώσεων σε τμήματα της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού και σε υψόμετρα άνω περίπου των 400 μέτρων»
Καιρός 16
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 9