Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Προκλητικός Ράμα! Οι Αλβανοί έσωσαν την Ακρόπολη!

Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA

– Μέσω… Facebook προκαλεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και επιχειρεί να υπερασπιστεί όσα γίνονται στη Χειμάρρα
– Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη στους Αλβανούς λέει ούτε λίγο ούτε πολύ!
– Παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε και την ελληνική γλώσσα, αυτό δεν την κάνει ελληνική επαρχία
– Δεν κάνουμε διακρίσεις στις κατεδαφίσεις υποστηρίζει το Αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών

Με μια γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη το 1670 “απαντά” ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στην οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα με τις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα. Μάλιστα, οι αλβανικές αρχές έστειλαν τα ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες ομογενών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook λοιπόν, ο Αλβανός πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως αν η Ακρόπολη… “στέκεται” ακόμη στο ύψος της, το οφείλει στους Αλβανούς. Και πως αν και παλιά η Αθήνα είχε κυρίως αλβανικό πληθυσμό αυτό δεν την έκανε “αλβανική” πόλη, όπως και η Χειμάρρα δεν είναι ελληνική επαρχία παρόλο που “βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως κοινή διάλεκτο”.

Γράφει ο Έντι Ράμα: «Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως “κοινή διάλεκτο” της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

“Δεν κάνουμε διακρίσεις”

Όλα αυτά ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας επιμένει ότι η απόφαση να κατεδαφιστούν τα σπίτια 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα δεν είναι… διάκριση!

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», αναφέρει ανακοίνωση “απάντηση” του αλβανικού ΥΠΕΞ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που την περασμένη Κυριακή (30.10.2016) διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση των αλβανικών αρχών και τις καλούσε «να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε, ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Η θέση αυτή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε ως «αναχρονιστική» από τον εκπρόσωπο του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβις Ντερβίσι, ο οποίος ανέφερε ότι ο “απειλητικός” τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.

Σχολιάζοντας, τέλος, την αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε