Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρωτομαγιά 2019: Πορείες στο κέντρο της Αθήνας [video, pics]

Πρωτομαγιά 2019: Πορείες στο κέντρο της Αθήνας [video, pics]

Την εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Αθήνα συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το  ΜΕΤΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με κεντρικό σύνθημα «συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων».

«Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και βεβαίως για την ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης μέσα στην κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τον σοσιαλισμό. Καλή Πρωτομαγιά, χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού με τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Το «παρών» έδωσαν περίπου 100 άτομα, τα οποία λίγο πριν τη μία το μεσημέρι επέστρεψαν στην Κλαυθμώνος.

«Ήρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των μνημονίων των αντεργατικών νόμων, την επίθεση που κάνουν οι εργοδότες στα ταξικά δικαιώματα των εργατών», επισήμανε το μέλος του εργατικού κέντρου Αθήνας, Ηλίας Κόκκαλης. Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να πούμε όχι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα Συνδικάτα, είμαστε εδώ για να ανασυνταχθούμε, να αρχίσουμε να ξαναυπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις, να πούμε στην κυρία Αχτσιόγλου ότι χωρίς τους κοινωνικούς φορείς και τους θεσμούς δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις». «Σήμερα αυτή η λαίλαπα των μνημονίων και των εργοδοτών και της κυβέρνησης είναι εναντίον μας, να είναι σίγουροι ότι σύντομα θα είμαστε παρών και πιο πολλοί», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Από την πλευρά η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.».

Στις 10.30 η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων έκανε συγκέντρωση στο Μουσείο και το ΜΕΤΑ στις 11.00 στο Πολυτεχνείο. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης  ξεκίνησαν την πορεία τους με προορισμό την Βουλή. Συγκέντρωση και πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης τα σωματεία Ανταρσύα και ΚΕΕΡΦΑ με περίπου 400 ξεκίνησαν με παλμό από υπουργείο Εργασίας για τη Βουλή.

Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις διοργάνωσαν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα Πρωτομαγιά

Mε απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και φέτος οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα ακινητοποιημένα θα μείνουν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν ανακοινώσει οι Ενώσεις Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.

Το μετρό και το τραμ θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, αφού, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων, ΣΕΛΜΑ, ΣΕΤ και ΣΕΚΕΛΜΑ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί. Τα δρομολόγιά τους ωστόσο θα έχουν κατά βάση το πρόγραμμα της Κυριακής.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις