Ελλάδα

Πρωτομαγιά: Tο μαγιάτικο στεφάνι και τι συμβολίζει

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Το απόλυτο έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι το μαγιάτικο στεφάνι. Δείτε τι συμβολίζει και μέχρι πότε το κρεμάμε στα σπίτια μας.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια, έθιμο που γιορτάζεται την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Άδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη. Και κάπως έτσι ξεκίνησε να φτιάχνεται κάθε χρόνο το μαγιάτικο στεφάνι.

Σύμφωνα με τη Λαογραφική έρευνα, το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.

Στα νησιά της Μεσογείου την Πρωτομαγιά, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες. Το λουλούδινο στεφάνι κρεμιέται έξω από τα σπίτια.

Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Athens Pride 2026: Χιλιάδες κόσμου στην παρέλαση υπερηφάνειας, αγάπης και ισότητας – Εικόνες από το πολύχρωμο κέντρο
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις, συζητήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικές εμφανίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η Πορεία Υπερηφάνειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00
Athens Pride
Εργατικό δυστύχημα στη Σίνδο: «Την τράβηξε το μηχάνημα από τη ζακέτα και την τελείωσε» λέει ο σύζυγος της 56χρονης
«Η παρηγοριά μου ήταν αυτή η γυναίκα, είχα πάθει εγκεφαλικό και ήταν το στήριγμα μου, το καλύτερο παιδί, ήταν ακέραιος χαρακτήρας που την αγαπούσαν όλοι» λέει στο newsit.gr ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας
Η άτυχη 56χρονη που σκοτώθηκε στη Σίνδο 9
Ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Η εισαγγελέας στο σκεπτικό της απόφασής της ανέφερε ότι το Crazy Dance βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης και εκτεταμένης διάβρωσης που το καθιστούσε συνολικά επικίνδυνο και ουσιαστικά ακατάλληλο για λειτουργία
Το λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα