Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες στην πρεμιέρα των νέων μέτρων για την εστίαση

Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες στην πρεμιέρα των νέων μέτρων για την εστίαση
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Πρεμιέρα σήμερα (16/7/2021) για το νέο καθεστώς λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης, χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης.

Όλοι οι κλειστοί χώροι διασκέδασης, μπαρ, θέατρα και σινεμά, θα λειτουργούν αποκλειστικά με εμβολιασμένους με το 85% της χωρητικότητας τους. Μάλιστα από σήμερα στην είσοδο των καταστημάτων θα πρέπει να είναι τοποθετημένα αυτοκόλλητα σήματα που θα δηλώνουν στον πελάτη αν ο χώρος είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή μεικτός, ενώ ένα άλλο αυτοκόλλητο θα δηλώνει εάν το προσωπικό του καταστήματος είναι εμβολιασμένο.

Παράλληλα από σήμερα ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να σκανάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του πελάτη που εισέρχεται στο κατάστημα με την εφαρμογή «Covid Free Gr» που θα πρέπει να έχει τοποθετήσει στο κινητό ή το tablet του.

Το newsit.gr μίλησε με ιδιοκτήτες και υπεύθυνους καταστημάτων εστίασης για τη νέα αυτή αρχή και φαίνονται όλοι προβληματισμένοι.

«Είναι λίγο δύσκολη η κατάσταση όσον αφορά τους επαγγελματίες», δηλώνει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Νίκος Μπατζάτσος, και συνεχίζει: «Βαδίζουμε στα τυφλά και έχουμε τεράστια προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων και καλούμαστε να γίνουμε αστυνομικοί στη θέση των αστυνομικών.

Click4More: Νέα μέτρα στην εστίαση: Και με δίπλωμα οδήγησης η ταυτοπροσωπία – Πως θα λειτουργούν τα μπουζούκια

Σίγουρα δεν είναι εύκολο όλο αυτό με την εφαρμογή, αλλά σίγουρα δεν είναι και ανέφικτο, όμως θα θέλαμε να υπάρχει μία σαφής οδηγία που να την γνωρίζουμε κι εμείς εκ των προτέρων, για το πως θα λειτουργήσουμε, ακόμα και για το πως θα μπαίνει μέσα στο κατάστημα ο ανεμβολίαστος πελάτης ακόμα και για να πληρώσει ή να πάει τουαλέτα. Μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά.

Στο δικό μου κατάστημα δηλώνουμε ότι θα λειτουργούμε τον εσωτερικό χώρο αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες και στο τέλος Αυγούστου θα δούμε, γιατί έτσι κι αλλιώς νομίζω πως το κάθε κατάστημα θα έχει το δικαίωμα μόνο για μία φορά να αλλάξει γνώμη. Ο εξωτερικός χώρος θα λειτουργεί όπως και να έχει μεικτά. Ελπίζω για το χειμώνα το αρμόδιο υπουργείο να μπορέσει να βρει ένα σωστό και ορθό τρόπο λειτουργίας για τον χειμώνα».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος καταστήματος εστίασης Κωνσταντίνος Κουζής δηλώνει στο newsit. gr: «Δεν υπάρχει διασκέδαση με όλο αυτό που γίνεται γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον τροχονόμο αντί να προσέχουμε πως θα διασκεδάσει ο πελάτης. Είναι δύσκολο να λειτουργήσει γιατί βλέπω ότι υπάρχουν μεικτές παρέες που δεν θα μπορέσουν να κάτσουν μαζί.

Ο ένας θα θέλει να κάτσει μέσα, ο άλλος έξω. Είναι ένα μπέρδεμα όλο αυτό. Αν συνεχίσει και το χειμώνα αυτό θα είναι τελείως καταστροφικό γιατί δεν θα μπορούμε να βάλουμε τον κόσμο μέσα. Στη Θεσσαλονίκη ο χειμώνας είναι αρκετά βαρύς και δεν θα θέλει κανείς να κάτσει έξω, οπότε θα επιλέξουν να κάτσουν σπίτι τους και εμείς θα έχουμε τρομερή πτώση του τζίρου. Έχουμε κολλήσει τα απαιτούμενα αυτοκόλλητα στις εισόδους του καταστήματος και έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε την εφαρμογή στο κινητό. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να δουλέψει αυτή η εφαρμογή όταν στις ώρες αιχμής όλα τα καταστήματα θα πρέπει να είναι μέσα και να σκανάρουν πιστοποιητικά. Αν θα μπούμε ταυτόχρονα π.χ. 200.000 μαγαζιά από όλη την Ελλάδα, ποιος μας εγγυάται εμάς ότι δεν θα πέσει η εφαρμογή. Και τότε τι θα γίνει;».

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ένας ακόμα επιχειρηματίας, ο οποίος παράλληλα ελπίζει να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων στο χώρο της εστίασης.

«Θα δείξει πως θα πάει. Είμαστε όλοι επιφυλακτικοί», δηλώνει φανερά προβληματισμένος ο Παναγιώτης που είναι ιδιοκτήτης καφετέριας και καταλήγει πως «όλα είναι στον αέρα, υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα. Όλοι λένε να κάνουμε υπομονή αλλά φως δεν βλέπω. Και ανεβαίνουν και πάλι τα κρούσματα και φοβάμαι μην ξανακλείσουμε».

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις