Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ψήφος εμπιστοσύνης μετά… φοροελαφρύνσεων – Αναλυτικά όσα εξήγγειλε ο Σαμαράς πριν τα… 155 “ΝΑΙ”

Ψήφος εμπιστοσύνης μετά… φοροελαφρύνσεων – Αναλυτικά όσα εξήγγειλε ο Σαμαράς πριν τα… 155 “ΝΑΙ”

– Τα εννέα σημεία – κλειδιά της φορολογικής “ανάσας” που βρίσκεται προ των πυλών
– Ψηλά στην ατζέντα η ρύθμιση για τις δόσεις του χρέους των ιδιωτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
– Σχεδόν… πλήρης η ταμειακή αποκατάσταση των ενστόλων
– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα “κόκκινα” δάνεια και η κατάργηση της προσωποκράτησης
– Το “μήνυμα” του Αντώνη Σαμαρά σε όσους έχουν αλλά… δεν πληρώνουν

Η αναμενόμενη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά ήρθε μετά από μία έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Παρασκευής.

Η επόμενη μέρα φέρνει στην επιφάνεια διάφορα σενάρια, τόσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όσο και για τα δεδομένα σχετικά με την επικείμενη εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κι αυτό διότι οι δύο πλευρές παρουσίασαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος πως ο “μαγικός αριθμός” 180 θα βρεθεί μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε “μήνυμα”, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το νούμερο αυτό η συγκυβέρνηση δεν θα το δει “ούτε με κιάλια”.

Και εγένοντο… φοροελαφρύνσεις

Μέσα όμως σε όλο αυτό το κλίμα πόλωσης, μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, το σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ήταν οι σημαντικές εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την ελάφρυνση της φορολογίας.

Από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ξεχωρίζει η ρύθμιση για τις 72-100 δόσεις για τα χρέη των ιδιωτών, η κατάργηση της προσωποκράτησης, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά τα μέτρα

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Ημερησία, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις:

1) Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία: Σε 72 έως 100 μηνιαίες με μείωση των προσαυξήσεων και του ετήσιου επιτοκίου, ενώ η ρύθμιση θα προβλέπει ακόμη:

Σαμαράς: “Δεν προστατεύουμε τους τραπεζίτες αλλά το Δημόσιο και τις καταθέσεις”

– Καλύτερους όρους με μείωση των τόκων για όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις.
– Υπαγωγή στη ρύθμιση με απλούστερο τρόπο και λιγότερες προϋποθέσεις.
Αυστηρότερους όρους για τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν εξοφλούν τις οφειλές τους.

2) Κόκκινα δάνεια: Το σχέδιο που θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων, με τη ρύθμιση να προβλέπει πολλές δόσεις και σημαντική μείωση του οφειλομένου ποσού, ουσιαστικά «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου, ενώ θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα οι επιτήδειοι που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή ρύθμιση.

3) Κατάργηση της προσωποκράτησης για τους οφειλέτες.

4) Αποδοχές ενστόλων: Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων από τον επόμενο μήνα. Θα χορηγηθεί το 50% της διαφοράς από τις αποδοχές που ελάμβαναν τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 και παράλληλα τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014. Τα αναδρομικά των προηγούμενων μηνών θα δίνονται σταδιακά κάθε μήνα από το 2015. Ταμειακά θα καλυφθούν πάνω από τα ¾ των περικοπών.

5) Εμπροσθοβαρής εκταμίευση 4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση έργων.

6) Συνολική παρέμβαση για το κόστος και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

7) Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τα έσοδα από το φόρο να μειώνονται σταδιακά από το 1,43% του ΑΕΠ κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Ενδεχομένως η μείωση θα ξεκινήσει το 2015, ενώ παράλληλα θα γίνει εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών.

8)
Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

9) Μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε