Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Πύργος Μούρτζινου: Η ιστορία του συγκλονιστικού πέτρινου οχυρού στη Μάνη

Πύργος Μούρτζινου: Η ιστορία του συγκλονιστικού πέτρινου οχυρού στη Μάνη

Στην περιοχή της Mεσσηνιακής Μάνης, συγκεκριμένα στο χωριό της παλαιάς Καρδαμύλης, θα συναντήσεις ένα πύργο φτιαγμένο από πέτρα, αυτόν του καπετάνιου Μούρτζινου, που μια επίσκεψη σου εκεί, αναμφισβήτητα θα σε εντυπωσιάσει.

Γεμάτο, με αν μη τι άλλο πλούσια παράδοση, αυτό το συγκρότημα, που χρησίμευε άλλοτε ως προπύργιο άμυνας στην περιοχή, είναι σίγουρα μια στάση, που πρέπει να κανείς για να αφουγκραστείς το ένδοξο παρελθόν του.

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά, στην ιστορία που κρύβεται πίσω από τους επιβλητικούς του τοίχους.

Χτισμένος το μακρινό 1807, ο πύργος Μούρτζινου στην πραγματικότητα αποτελεί ένα οχυρό, που μέσα του κρύβει πολλά και διαφορετικά κτίσματα.

Ορθωμένα κατά την διάρκεια δυο αιώνων από το 17ο, με την εμφάνιση του γενάρχη των Μούρτζινων Μιχαήλ Παλαιολόγο μέχρι και τον 19ο, συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό φρούριο με ιδιοκτήτη του τον τοπικό άρχοντα « καπετάνιο», στην βόρεια έκταση της Μάνης.

Η αρχή της περιήγησης στο μοναδικό σκηνικό του πύργου ξεκινά στην τοξωτή του πύλη, που στέκει ακόμα υπερήφανη, αν και μισό γκρεμισμένη, ενώ στη βάση του εκτείνεται ο χώρος που χρησίμευε ως φυλακή.

Κατά την είσοδο σου, το πρώτο κτίσμα που θα βρεις μπροστά σου είναι μια εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνος.

Η μονόκλιτη αυτή βασιλική, όπως χαρακτηρίζεται η τεχνοτροπία ανέγερσης της, εκτιμάται πως διαθέτει την μεγαλύτερη παλαιότητα σε σχέση με τις άλλες κατασκευές.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις