Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη μήνυση Κοτζιά – Εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη μήνυση Κοτζιά – Εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

– Από κόσκινο όλα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο και είτε αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά είτε δημοσιεύθηκαν σε ρεπορτάζ
– Μήνυση κατά Κοτζιά και από απόστρατο Πλωτάρχη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια
– Εγκαλεί τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι παραβίασε κρατικά μυστικά-απόρρητα και εξέθεσε τη χώρα σε κίνδυνο αντιποίνων

Με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, πρόκειται να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς προκειμένου να διερευνηθούν όσο αναφέρει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς για όσα λέχθηκαν ή δημοσιεύτηκαν σχετικά με την παραίτηση του, στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η κυρία Δημητρίου με την παραγγελία της συσχέτισε στη δικογραφία και το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει  ότι ο κ. Πάνος Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμούς υπουργών από τον Τζορτζ Σόρος, την οποία προσκόμισε στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη.

Με την εντολή της κυρίας Δημητρίου δηλαδή τίθενται επί τάπητος όλα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο και είτε αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά, είτε δημοσιοποιήθηκαν από ρεπορτάζ του Τύπου. Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή και σε αυτή ο κ. Κοτζιάς, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη μήνυση επισυνάπτονται έξι πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τέσσερα σε εβδομαδιαία εφημερίδα, με τον κ. Κοτζιά να αξιολογεί, ως συνέχεια της εκστρατείας απειλών, ακόμα και σε βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τα όσα αναφέρονται περί δήθεν σχέσεων με Σόρος και την υπόθεση διεθνούς διαγωνισμού στο υπουργείο για υπηρεσίες έκδοσης βιζών.

Μηνυτήρια αναφορά Πλωτάρχη κατά Κοτζιά

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατέθεσε ο ε.α. πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκου Κοτζιά, σχετικά με την υπόθεση της αποκάλυψης των κυβερνητικών σχεδίων για ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Ο κ. Σταμάτης αποδίδει στον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι παραβίασε κρατικά μυστικά-απόρρητα και εξέθεσε τη χώρα σε κίνδυνο αντιποίνων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμάτης υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  παραβίασε τα άρθρα 141 και 146 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία εντάσσονται στο κεφάλαιο «περί προδοσίας της χώρας». Η παραβίαση των άρθρων αυτών επιφέρει συνολική ποινή κάθειρξης μέχρι 13 ετών.

Ειδικότερα, το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει την καταδίκη όποιων με πρόθεση και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτουν το Ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους του σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτουν σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος. Από την άλλη, το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει την καταδίκη όποιων με πρόθεση και παράνομα παραδίδουν ή αφήνουν να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας  επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση.Για την στοιχειοθέτηση των εγκλήματος αυτών απαιτείται η  παράδοση ή ανακοίνωση σε άλλον ή αναμετάδοση μυστικών του κράτους, δημοσίως  ή δια του Τύπου.Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο κ. Κοτζιάς με την δημόσια και δια του Τύπου «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, ανακοίνωση «των μυστικών κυβερνητικών σχεδίων» της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια «τορπίλισε, μια θαρραλέα επιτελική και εθνική προσπάθεια για επέκταση των εθνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. σε μέρος της Ελληνικής επικράτειας».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αυτή του τέως ΥΠΕΞ, σημειώνει ο μηνυτής, επέφερε «έναρξη αντιπαραθέσεων- διενέξεων με το γειτονικό κράτος, διατάραξη των φιλικών σχέσεων και εξέθεσε το Ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων» και υπογραμμίζει είναι «άγνωστος ο λόγος που ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και έκαψε μία σωστή προσέγγιση και προσπάθεια, η οποία μόνο αιφνιδιαστικά επιβάλλεται και όχι κατόπιν διαπραγμάτευσης».Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής του κ. Κοτζιά, ήταν η Τουρκία να κάνει λόγο για casus belli για όλη της θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής Επικρατείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις