Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σαρηγιάννης για lockdown: Οι αριθμοί δείχνουν παράταση των μέτρων (vid)

Σαρηγιάννης για lockdown: Οι αριθμοί δείχνουν παράταση των μέτρων (vid)
Φωτογραφία INTIME

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την άρση του lockdown, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (8/3) στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε επίσης ότι η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. 

«Από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει από κορονοϊό το 6% του πληθυσμού παράγοντας και αντισώματα, ενώ μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει στο 9%», είπε ο κ. Σαρηγιάννης. «Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις “ανοίγω” στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», σημείωσε. 

Click4more: Lockdown ίσως και μετά τις 22 Μαρτίου – Οι στόχοι που μπαίνουν για το λιανεμπόριο και την εστίαση

Και πρόσθεσε: «Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…».

Click4more: Κορονοϊός: Εβδομάδα – κόλαση για τα νοσοκομεία – Που οφείλεται το «τσουνάμι» εισαγωγών

«Η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορονοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα», όπως τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. «Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο», πρόσθεσε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Σε ότι αφορά το Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις. «Εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου». είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο. Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις