Ελλάδα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Αιτωλοακαρνανία: Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της

Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν

Ο σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία το απόγευμα του Σαββάτου (21/12/2024) έφερε μνήμες 2007 στην περιοχή καθώς η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, με αφορμή τον σεισμό στην Αιτωλοακαρνανία «η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της, αφού και τον Απρίλιο του 2007 είχαμε μία ακολουθία από σεισμούς, με το ίδιο περίπου μέγεθος με την σημερινή δόνηση, που διήρκεσε για δύο με τρεις μήνες».

Όπως πρόσθεσε, «ο σεισμός προκλήθηκε από ένα ρήγμα, που είναι βόρειο, βορειοδυτικό, στην ανατολική άκρη της λίμνης» και συνέχισε: «Έχει κάνει κάποιους μετασεισμούς, όχι πολλούς ακόμη, αλλά περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σημερινός σεισμός είναι ο κύριος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι, «δεδομένης της ακολουθίας που είχαμε το 2007, όπου είχαν καταγραφεί τρεις – τέσσερις σεισμοί, μεγέθους κοντά στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είναι λίγο παρακινδυνευμένο να κάνουμε τώρα εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου».

Επίσης, ο Ευθύμιος Σώκος ανέφερε ότι «στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν», συμπληρώνοντας ότι «το 2007 δεν είχαν ενεργοποιηθεί».

«Το συγκεκριμένο ρήγμα, το βόρειο, βορειοδυτικό», συνέχισε, «δεν πρέπει να έχει αρκετό δυναμικό, με δεδομένο ότι το από 2007 που είχε προκαλέσει τους σεισμούς, έχουν περάσει λίγα χρόνια, περίπου 17, τα οποία δεν είναι πολλά, όποτε εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη.

Εκτιμώ ότι η πιο μεγάλη ανησυχία μας είναι αν ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα επικρατέστερα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης - «Ακούστηκε εκκωφαντικός θόρυβος, μύριζε καύσιμο»
Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για την πτώση του ελικοπτέρου - Καταθέτει για το ατύχημα ο πιλότος - Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία ανέλκυσης του ελικοπτέρου από τον βυθό της Μαρίνας
Η στιγμή που το ελικόπτερο βυθίζεται στη θάλασσα της Βουλιαγμένης
Συγκλονιστικό βίντεο από την πτώση του ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης - «Οι επιβαίνοντες ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, έκλαιγαν»
Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει πως όταν είδε το ελικόπτερο να παίρνει ύψος, ήταν λες και έγινε πλάγια - καθοδική «τιμονιά» με αποτέλεσμα να ακουμπήσει στο ελικοδρόμιο
Ελικόπτερο 17