Ιστορίες καθημερινής τρέλας διαδραματίζονταν επί χρόνια στον αγροτικό τομέα και οδήγησαν στο μεγάλο σκάνδαλο των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε κάποιες από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις μια πτέρυγα μάχη μετετράπη σε αγρό, η λίμνη Κάρλα έγινε χωράφι, ενώ προστατευμένες περιοχές του Δικτύου Natura παραδόθηκαν στον κυκεώνα των παράνομων επιδοτήσεων.
Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα σε σχέση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεπερνούν κάθε φαντασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα». Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι πως το 2024 στην Κρήτη δηλώθηκαν προς επιδότηση 7.812.923 αιγοπρόβατα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα: «Μία από τις πιο κραυγαλέες είναι αυτή που αποκάλυψε χθες ο λαρισαίος αγρότης Κώστας Μητροδήμος, σύμφωνα με τον οποίο το 2019 εμφανίστηκε να “νοικιάζονται” από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, 2.630 δέντρα ελιές, σε έκταση 600 στρεμμάτων. Ο αγρότης – ο οποίος συνόδευσε τη δημόσια καταγγελία του με σχετικά έγγραφα – υποστήριξε ότι η επιδότηση που δινόταν για τα ανύπαρκτα ελαιόδεντρα ήταν περίπου 120.000 ευρώ τον χρόνο από το 2019 έως το 2023».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως: «Ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε ότι το 2021 με κατεπείγουσα επιστολή του είχε ενημερώσει τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι στη Λίμνη Κάρλα “2.500 στρέμματα του Δημοσίου, τα οποία ήταν προκαθορισμένα ως εργοτάξιο για τα έργα της λίμνης Κάρλας, δηλαδή υπήρχαν μηχανήματα, γίνονταν εργασίες για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης, κόστους 200 εκατ. ευρώ, κάποιοι άσχετοι τύποι από το Λαγκαδά, πέντε, είχα παραθέσει στην επιστολή μου και τα αρχικά των ονομάτων τους, έχουν δηλώσει αυτές τις εκτάσεις και επιδοτούνται από το 2017″».
Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει και η βιολογική μελισσοκομία στη χώρα, αφού έχουν γίνει αιτήσεις για επιδοτήσεις ύψους 170 εκατ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός φτάνει τα 18,9 εκατ. ευρώ. Στον χορό των επιδοτήσεων και μοναχοί, καθώς συγγενείς μοναχών σε μοναστήρι της Κρήτης εμφανίζονται να νοίκιαζαν βοσκοτόπια από το μοναστήρι, λαμβάνοντας επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ. Μόνο που επρόκειτο για εκτάσεις που ανήκουν στο Δίκτυο NATURA…
Έκπληξη προκαλούν, επίσης, οι καταγγελίες για τη βιολογική μελισσοκομία, όπου εμφανίζεται παράλογα μεγάλος αριθμός αιτήσεων για επιδότηση – ύψους 170 εκατ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός φτάνει τα 18,9 εκατ. ευρώ – αλλά και μία ακόμη ιστορία που ερευνάται στην Κρήτη, σύμφωνα με την οποία Ιερά Μονή «νοίκιαζε» σε συγγενικά πρόσωπα μοναχών εκτάσεις του Δικτύου NATURA ως βοσκοτόπια για να λαμβάνει επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Και όλα αυτά αποτελούν, όπως φαίνεται, μόνο την αρχή των αποκαλύψεων.