Ελλάδα

Σκρέκας για Black Friday: Πρόστιμο σε όποιον «παίζει» με τις τιμές – Τις έχουμε καταγράψει πριν τις εκπτώσεις

«Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις πρέπει να πραγματικές, να μην είναι παραπλανητικές ή εικονικές, να μην κοροϊδεύουν τους καταναλωτές», τόνισε σήμερα (22.11.2023), εν μέσω Black Friday, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΔΙΜΕΑ έχει συλλέξει τιμές τις οποίες θα συγκρίνουμε μετά την Black Friday σε σχέση με τις τιμές πριν την περίοδο αυτή και εάν υπάρχει λόγος θα επιβληθούν πρόστιμα», συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα πρόστιμα του Αυγούστου έφεραν αποτέλεσμα».

«Οι έλεγχοι ρίχνουν τις τιμές στα ράφια»

Στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και της επιβολής των προστίμων, είπε. 

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια είναι συνεχείς, ενώ η πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα που είναι ορατά στα ράφια.

«Οι τιμές των προϊόντων εκείνων για τα οποία οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρχε πρόβλημα, ήδη έχουν μειωθεί. Περιμένουμε να το κάνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες, αν δεν το κάνουν, σε έναν – δύο μήνες θα επαναλάβουμε τους ελέγχους», ανέφερε ο κ. Σκρέκας και επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση το υπουργείο Ανάπτυξης δεν επιδιώκει τον περιορισμό των προσφορών, όπως σκόπιμα διαστρεβλώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο υπουργός δήλωσε:

«Έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους για αισχροκέρδεια. Ωστόσο η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό, έχει να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η αύξηση πρώτων υλών, που τώρα βλέπουμε μείωση.

Ακόμη σε όποια εταιρεία προσπαθεί να αισχροκερδήσει επιβάλλουμε πρόστιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και τον εφαρμόζει. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές και η πρώτη έριξε τις τιμές μέχρι 25% κάτω. Τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 5,5 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

«Έχουμε την πρωτοβουλία για την μόνιμη μείωση τιμής. Είχαμε σαν στόχο 500 προϊόντα, πλέον έχουμε 890 που έχουν ενταχθεί. Τα προϊόντα που έχουν το ειδικό καρτελάκι θα πρέπει για 6 μήνες τουλάχιστον να έχουν σταθερά μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πολλές αλυσίδες αναγράφουν την προηγούμενη τιμή για να γνωρίζει ο καταναλωτής».

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, είναι δύσκολο θέμα, είναι ευρωπαϊκό, δεν το λέω ως δικαιολογία», δήλωσε ο ίδιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη
Βασιλόπιτα «γίγας» 10 τόνων και 100 μέτρων στο Περιστέρι - «Αν όχι η μεγαλύτερη, σίγουρα η πιο γλυκιά στον κόσμο»
Πολίτες από το Περιστέρι και τις γύρω περιοχές καταφθάνουν στο σημείο, περιμένοντας να δοκιμάσουν το γλυκό που ετοίμασαν με μεράκι δεκάδες βιοτέχνες αρτοποιοί
Περιστέρι
Αποκαλύψεις για τη σύντροφο του 60χρονου γιου της Ελένης Παπαδοπούλου που κρίθηκε προφυλακιστέος - «Σκέψου να φύγεις από τη χώρα»
Το λάθος που «έκαψε» τον 60χρονο, το μήνυμα που του είχε στείλει η σύντροφός του μετά τον θάνατο της 87χρονης και η σοκαριστική συμπεριφορά του
Ελένη Παπαδοπούλου
Τρόμος στον Βόλο: «Βροχή» πυροβολισμών σε καταυλισμό Ρομά στο Αλιβέρι – Άντρας με καραμπίνα ταμπουρώθηκε σε μπακάλικο
Πληροφορίες αναφέρουν πως το επεισόδιο ξεκίνησε μετά από έντονο επεισόδιο μεταξύ δύο οικογενειών και πως ένας Ρομά από τη μία οικογένεια άρπαξε μία καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί
Περιπολικό