Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

SOS για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα! Ερημοποίηση, ακραία φαινόμενα και… καμπανάκι!

κλιματική αλλαγή
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τη χώρα μας και πρέπει… άμεσα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.
Ο Έλληνας φυσικός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί στο newsit.gr γιατί δεν… υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις.
“Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα” λέει και χτυπά “καμπανάκι”.
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι κεραυνοί και το επικίνδυνο φαινόμενο της ερημοποίησης.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα κεφάλαιο που θα πρέπει να ξεκινήσουμε να παίρνουμε… πολύ πιο σοβαρά. Οι καύσωνες, οι πλημμύρες, αλλά και τα φαινόμενα… ερημοποίησης (!) που απειλούν περιοχές της Ελλάδας, είναι πια σχεδόν… καθημερινότητα και πρέπει να προσαρμοστούμε.

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επόπτης του κέντρου Ερεύνης φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε στο newsit.gr για την κλιματική αλλαγή και είναι… ξεκάθαρος! Τονίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα.

“Από τη δεκαετία του 50 μέχρι σήμερα έχουμε δει μια σταδιακή αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η αποσταθεροποίηση αυτή φαίνεται από την συχνότερη εμφάνιση ορισμένων ακραίων καταστάσεων. Δηλαδή: Καύσωνες. Ενώ είχαμε στην αρχή του περασμένου αιώνα περίπου 2-3 καύσωνας κάθε 30 χρόνια δηλαδή έναν καύσωνα κάθε δεκαετία, τώρα έχουμε έναν καύσωνα κάθε δύο χρόνια”, τόνιζει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: “Το ίδιο ισχύει και για την ραγδαιότητα της βροχής η οποία δυστυχώς αυξάνει όσο περνούν τα χρόνια και η ραγδαιότητα αυτή δημιουργεί ακραίες καταστάσεις και πλημμυρικά φαινόμενα”.

Κινδυνεύουν περιοχές με ερημοποίηση!

Αναφορικά με την όλη συζήτηση που έχει “φουσκώσει” τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αναφορικά με τα φαινόμενα ερημοποίησης και γενικότερα την κλιματική αλλαγή, ο κ. Ζερεφός τονίζει: “Το ζήτημα αυτών των εναλλαγών, δηλαδή από πλημμύρα σε ξηρασία και το αντίθετο, σε ένα έδαφος το οποίο βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ανάγλυφο όπως είναι της χώρας μας και σε συνδυασμό με την μείωση των βροχοπτώσεων της περιοχής μας, οδηγεί σε πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα σχετικά με τις καλλιέργειες ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές της νοτίου νοτιοανατολικής Ελλάδας, οι οποίες κινδυνεύουν με ερημοποίηση η ερημοποίηση.

Η ερημοποίηση γίνεται όταν μειωθεί η βροχή, κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας και αλλάξει συνολικά η υγρασία του εδάφους, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας. Όλα αυτά δυστυχώς συμπίπτουν και γίνονται ταυτόχρονα.

Έχουμε λοιπόν τις εξής παρατηρήσεις για τα τελευταία 100 χρόνια:

20% μείωση της βροχόπτωσης στην Δυτική Ελλάδα. Αναμένουμε ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί ώστε μέχρι το 2100 η μείωση θα αγγίξει το 35% της βροχής στα δυτικά της Ελλάδας. Έχουμε σε αγροτικές περιοχές όπως στην κοιλάδα της Λάρισας, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη… Αυτές οι περιοχές υπέρ αντλούν τα αποθέματα των υδάτων οπότε αρχίζει ο υδροφόρος ορίζοντας και κατεβαίνει.

Και αντί να κάνουμε λελογισμένη χρήση των υπόγειων υδάτων τα σκορπάμε και το 80% από το νερό που αντλούμε εξαφανίζεται διότι εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα. Αν δε βρέξει τότε χάνεται ως διαθέσιμος φυσικός πόρος στην περιοχή”.

“Το αποτέλεσμα όλων αυτών”, συνεχίζει για την κλιματική αλλαγή, “είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, η αύξηση των ζιζανίων και άλλων εντόμων αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους”.

“Κόλαφος” τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και την περιοχή μας

Όσο για την περιοχή που βρίσκεται η χώρα μας και το κατά πόσο επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, ο κ. Ζερεφός είναι κατηγορηματικός: “Τα διεθνή μοντέλα την ανατολική Μεσόγειο την θεωρούν ως μια από τις περιοχές που βρίσκεται στο κόκκινο από πλευράς παρεμβάσεων του ανθρώπου στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Το ερώτημα τώρα είναι τι κάνουν οι κάτοικοι ή τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να ζήσει μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να το γνωρίσει. Πρέπει να μάθει ότι τα φυσικά φαινόμενα πρέπει να τα προσέχουμε. Όταν αρχίσει να γίνεται ένα ρυάκι χείμαρρος δεν πάμε να το περάσουμε…

Όταν αρχίσουν να πέφτουν κεραυνοί δεν πάμε να ανταγωνιστούμε τους κεραυνούς.

Ο κεραυνός είναι το πιο ισχυρό φυσικό φαινόμενο από ενεργειακής πλευράς. Μένα μόνο κεραυνό μπορούμε να φωτίσουμε την Ελλάδα για δύο χρόνια

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα. Να μάθουμε να προστατευόμαστε από αυτά όπως μάθαμε να προστατευόμαστε από τους σεισμούς. Ο δρόμος είναι μονόδρομος: Πρέπει να μάθουμε να εξοικονομούμε φυσικούς πόρους, να μη σπαταλάμε το νερό. Να καταναλώνουμε λιγότερα καύσιμα, να χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να προστατεύουμε τους ανθρώπους αλλά και τα σπίτια μας από τα ακραία φαινόμενα και να μάθουμε τι είναι αυτό που λέγεται κλιματική αλλαγή”, καταλήγει για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ακούστε όσα λέει ο κ. Ζερεφός για την κλιματική αλλαγή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις