Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σουδάν: Στην Ελλάδα οι πρώτοι ομογενείς που απεγκλωβίστηκαν μαζί με τις οικογένειές τους

Σουδάν: Στην Ελλάδα οι πρώτοι ομογενείς που απεγκλωβίστηκαν μαζί με τις οικογένειές τους
open

Στην Ελλάδα έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, το οποίο έχει μετατραπεί ξανά σε εμπόλεμη ζώνη.

Το C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με 13 Έλληνες και 4 συζύγους Ελλήνων που ήταν στο Σουδάν, στο οποίο έχει ξεσπάσει νέα απόπειρα πραξικοπήματος. Μεταξύ τους είναι και ένας τραυματίας, ο οποίος έχει χειρουργηθεί στα πόδια.

Οι Έλληνες παρελήφθησαν από το Τζιμπουτί το ταξίδι επιστροφής είχε ενδιάμεσο σταθμό το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο, (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο) και τελικός προορισμός ήταν η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, (4 ώρες Αίγυπτος-Ελλάδα).

 

Στο σημείο ήταν και ασθενοφόρο για να παραλάβει τον τραυματία, o oποίος έχει κάνει εγχείρηση στα πόδια.

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 7

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο C-27 απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν. 

Κι αυτό γιατί 7 επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1650719720876695555

Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών 

Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, όπως αναφέρει ανακοίνωσή τους στο Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό. 

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις