Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣτΕ: Αποζημίωση 60.000 σε στρατιώτη που έχασε μερικά την ακοή του στην άσκηση “Νικηφόρος”

αποζημίωση στρατιώτης

Με…60.000 ευρώ θα αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο πολίτη ο οποίος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπέστη σοβαρό πρόβλημα στην ακοή του!

Την απόφαση έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία του επιδικάστηκε το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην άσκηση “Νικηφόρος” στην Κύπρο.

Όπως κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση η βαρηκοΐα και οι εμβοές που υπέστη δεν είναι αναστρέψιμες, και, αυτό, ανεξάρτητα, εάν το ποσοστό αναπηρίας του δεν ξεπερνά το 5%.

Όλα συνέβησαν την τελευταία ημέρα της άσκησης “Νικηφόρος”. Ο άτυχος στρατιώτης άνηκε στην ομάδα των χειριστών των όλμων 81 χιλ, που σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ7-31 του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε κάθε στοιχείο προβλέπεται να υπηρετούν τέσσερα άτομα, δηλαδή, ο στοιχειάρχης, ο σκοπευτής, ο προμηθευτής και ο γεμιστής. Πέραν αυτού προβλέπεται και ομαδάρχης αξιωματικός ή υπαξιωματικός, ενώ ο στοιχειάρχης πρέπει να είναι υπαξιωματικός και οι υπόλοιποι τρεις στρατιώτες.

Δυστυχώς, την ημέρα εκείνη της άσκησης ήταν τρία μόνο άτομα, ο προμηθευτής, ο γεμιστής και ο ίδιος ο άτυχος στρατιώτης με τη διπλή, όμως, ιδιότητα του στοιχειάρχη-σκοπευτή, λόγω έλλειψης υπαξιωματικού.

Κατά την διάρκεια της άσκησης ο ένας όλμος έπαθε αφλογιστία και έτσι ο δεύτερος όλμος, αυτός του προσφεύγοντα στην Δικαιοσύνη στρατιώτη, έπρεπε να καλύψει τις βολές και του πρώτου όλμου, λόγω της αφλογιστίας του, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα.

Μόλις τελείωσε η άσκηση, ο στρατιώτης σηκώθηκε από τη θέση που είχε κατά τη διάρκεια αυτής, δηλαδή από γονυπετής σε όρθια θέση. Αμέσως, ένιωσε ζαλάδες, οξείς πόνους και στα δυο αυτιά, η ακοή του ήταν μειωμένη και δεν μπορούσε να διακρίνει ήχους.Το πρόβλημα αυτό παρέμεινε δυστυχώς και μετά την απόλυσή του από το Στρατό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις