Ελλάδα

Στέλιος Λουκίδης για την αφρικανική σκόνη: Αυτά πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, κυρίως οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα

«Πέρα από τα μικροσωματίδια, με την αφρικανική σκόνη μπορεί να μεταφερθούν ιοί, αλλεργιογόνα και μύκητες», προειδοποιεί ο πνευμονολόγος και καθηγητής του ΕΚΠΑ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αφρικανική σκόνη έκανε την εμφάνισή της στην Αττική και όχι μόνο. «Αυτές τις ημέρες απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω του φαινομένου», προειδοποιεί ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για την αφρικανική σκόνη και τους κινδύνους που εγκυμονεί, κυρίως για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης ανέφερε:

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο από ό,τι φαίνεται από τα στατιστικά που υπάρχουν, συμβαίνει γύρω στις 20 με 30 φορές το χρόνο. Αυτό που φαίνεται ότι είναι ότι έχει διαβαθμίσεις, δηλαδή δεν είναι πάντα το ίδιο. Πέρα από τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφερθούν ιοί, αλλεργιογόνα και μύκητες. Άρα σημαίνει ότι έχουμε ένα μείγμα σε αυτή την μεταφορά, το οποίο μπορεί να επηρεάσει κυρίως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και κατεξοχήν αναπνευστικούς και καρδιαγγειακούς ασθενείς».

«Στο φαινόμενο αυτό υπάρχουν δύο ομάδες:

Η μία ομάδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι αυτή που έχει μια προϋπάρχουσα φλεγμονή μέσα στον πνεύμονά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υγιείς δεν έχουν κάποια επίδραση. Η επίδραση αυτή εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος των σωματιδίων και από τις υπόλοιπες καιρικές συνθήκες. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι πρώτα – πρώτα είναι να αποφεύγει κανείς να κάνει ασκήσεις σε τέτοιες συνθήκες.

Όποιος δεν μπορεί να αντέξει σε αυτήν την έκθεση καλό είναι να βάλει μια μάσκα υψηλής προστασίας, όχι απλή χειρουργική, γιατί αυτές οι απλές μάσκες δεν έχουν την προστασία που πρέπει και κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Καλό θα είναι να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά σε περιόδους στις οποίες υπάρχει έντονα το φαινόμενο», σημείωσε στη συνέχεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά στο Δερβένι Ωραιοκάστρου: Ένας νεκρός και «βροχή» μηνυμάτων του 112 – Ένας εγκαυματίας στο Ιπποκράτειο
Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο σημείο, προσπαθώντας να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο, η οποία πλησιάζει προς το χωριό - Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα
Φωτιά στο Δερβένι Ωραιοκάστρου: Ένας νεκρός και «βροχή» μηνυμάτων του 112 – Ένας εγκαυματίας στο Ιπποκράτειο
Δολοφονία 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο: Αθώοι οι 3 20χρονοι για υπόθαλψη – Για συνέργεια θα ερευνηθεί ο 20χρονος που ήταν παρών στο περιστατικό 
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, υπήρξε ένταση με την οικογένειά του θύματος να στρέφεται λεκτικά σε βάρος των δύο νεαρών κοριτσιών που κάθονταν στο εδώλιο
Δολοφονία στον Άγιο Δημήτριο