Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

“Στο κόκκινο” η αγωνία για την απεργία στα αεροδρόμια! Έκκληση Κουντουρά για άμεση αναστολή!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Έκτακτη συνάντηση Σπίρτζη με τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
– Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες με αφορμή την απεργία που έχουν εξαγγείλει
– Μπαράζ ανακοινώσεων από αεροπορικές εταιρείες για ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων
– Στην αντεπίθεση το υπουργείο Τουρισμού: “Η απεργία τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον Οκτώβριο και εγκλωβίζει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας”
– Μετά τον Σπίρτζη και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εναντίον της απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
– Μέσω Τουρκίας θα φεύγουν οι τουρίστες από τη Ρόδο
– Κάνει λόγο για εμμονή σε παράλογες και αδικαιολόγητες απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό σε χιλιάδες επιβάτες που βλέπουν τις πτήσεις τους είτε να ακυρώνονται, είτε να τροποποιούνται.

Παράλληλα η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, να κατηγορεί τους ΕΕΚ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τους, αφού τονίζει πως «η απεργία έχει κομματικά κίνητρα»!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός πως οι τουριστικοί πράκτορες στη Ρόδο ετοιμάζονται να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που είτε φτάνουν είτε φεύγουν από το νησί μέσω Τουρκίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Κυριακή είναι η ημέρα με τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών, ήδη επικρατεί έντονη κινητικότητα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες του νησιού.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι περισσότεροι τουριστικοί πράκτορες έχουν έρθει σε συνεννόηση με ναυτιλιακές εταιρείες, έτσι ώστε οι τουρίστες να μεταφερθούν αρχικά στο Μαρμαρίς της Τουρκίας και στη συνέχεια σε τουρκικό αεροδρόμιο, απ’ όπου θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, ενώ αντίστοιχα μέσω Τουρκίας θα έρθουν και οι νέοι επισκέπτες.

Έκκληση και… επίθεση

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Τουρισμού ζητά την άμεση αναστολή της απεργίας, επίσης με αιχμές για… έλλειψη αιτημάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η πραγματοποίηση της  εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα δεν δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της  και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε  και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό.

Το Υπουργείο Τουρισμού κάνει έκκληση για την άμεση αναστολή  της απεργίας γιατί τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει  χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, οδηγεί  σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών αφίξεων, φέρνει σε αδιέξοδο τον τουριστικό κλάδο, θίγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών, δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία”.

Και η ΥΠΑ απέναντι στους Ελεγκτές!

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στρέφεται επίσης εναντίον των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, αναφέροντας πως “αντιπαλεύτε ένα νόμο που διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και υιοθετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών”.

Στην μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε, ασκεί δριμεία κριτική στους ΕΕΚ, τονίζοντας σε άλλο σημείο πως “με μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την εμμονή της συνδικαλιστικής ηγεσίας ενός μονάχα μέρους των εργαζομένων στο ευαίσθητο χώρο του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσει στην ανακοίνωση παράλογων και αδικαιολόγητων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παράλογων, γιατί ουδέποτε πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της εναέριας κυκλοφορίας δεν προσήλθαν σε διάλογο παρότι κλήθηκαν και αδικαιολόγητων γιατί επιβαρύνουν, αποκλειστικά για στενά συντεχνιακούς λόγους, το σύνολο του επιβατικού κοινού ζημιώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για όλους”.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσαν Aegean και Ολυμπιακή

Λόγω των εικοσιτετράωρων απεργιών που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από αύριο (ώρα 00:01) έως και τη Δευτέρα (ώρα 23:59), η AEGEAN και η Olympic Air ακυρώνουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ενώ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς και από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59, εκτός από 8 σκέλη πτήσεων που αλλάζουν ώρα αναχώρησης.

Επιπλέον, σήμερα η AEGEAN ακυρώνει τις πτήσεις της προς Τελ Αβιβ, Βηρυτό, Αμμάν, Τιφλίδα, Τεχεράνη και την πτήση Τεχεράνη-Αθήνα, ενώ σε άλλες τροποποιεί τις ώρες αναχώρησης.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Ryanair

Σε ακυρώσεις 110 πτήσεων προχωρά η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair,λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα, “ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των ελληνικών ουρανών”.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι προχωρά σε εξαναγκαστική ακύρωση 4 πτήσεων σήμερα το βράδυ και όλων των πτήσεων (106 σε σύνολο) προς/από και εντός Ελλάδος, αύριο Κυριακή , με πιθανότητα περισσότερων ακυρώσεων και καθυστερήσεων την Δευτέρα.

Τα μέτρα που προτείνει να ληφθούν «ώστε να αποτρέψει τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από μικρές ομάδες Ελεγτών Εναέριας Κυκλοφορία (ΕΕΚ) είναι: οι ΕΕΚ θα πρέπει να προωθούν τα αιτήματα τους μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, χωρίς απεργίες. Να επιτρέπεται σε ΕΕΚ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών να συντονίζουν τις πτήσεις κατά την διάρκεια απεργιών των ΕΕΚ.Να μην επηρεάζονται οι πτήσεις που διέρχονται μέσω του εναέριου χώρου της χώρας που έχει απεργία. Να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρίες να λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων των εξόδων που ορίζει ο νόμος EU261 από τους παράγοντες των απεργιών“.

Τέλος, η εταιρεία ζητά συγνώμη από τους πελάτες της και τους παροτρύνει να ενημερώνονται για την κατάσταση της πτήσης τους μέσω του Ryanair.com προτού πάνε στο αεροδρόμιο. Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που επηρεάζονται, έχουν ενημερωθεί μέσω email και SMS, ενώ τους έχουν δοθεί οι παρακάτω επιλογές: πλήρης επιστροφή χρημάτων, κράτηση στην επόμενη διαθέσιμη πτήση ή κράτηση σε ένα άλλο δρομολόγιο.

Το μήνυμα που βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται το site του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Ραντεβού με Σπίρτζη

Πάντως, όπως προέκυψε, συνάντηση θα έχουν ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, και ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, με τους εκπροσώπους των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση προκειμένου να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι στο υπουργείο Μεταφορών.

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως νωρίτεραμ ο Χρήστος Σπίρτζης είχε καλέσει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα, διαφορετικά «η απεργία έχει κομματικά κίνητρα».

Μάλιστα, άφηνε αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και κατηγορούσε τους ελεγκτές «για απεργία χωρίς αιτήματα», σημειώνοντας ότι απειλούν με ομηρία χιλιάδες ταξιδιώτες απλώς για να «υπηρετήσουν» μικροκομματικά παιγνίδια και σκοπιμότητες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε