Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στο ΣτΕ οι κάτοικοι Φιλοθέης – Ψυχικού για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Στο ΣτΕ οι κάτοικοι Φιλοθέης – Ψυχικού για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο «Ένωση Ιδιοκτητών Ψυχικού», αλλά και 98 ιδιοκτήτες ακινήτων του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Με την προσφυγή ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, με την οποία ανακαθορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της περιοχής του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού και της υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και Κατερίνας Παπανάτσιου, ανακαθορίστηκαν οι τιμές ζώνης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων στην περιοχή τού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Διευκρινίζεται ότι τα ακίνητα της κάθε ζώνης του εν λόγω δήμου έχουν διαφορετική αντικειμενική αξία.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις διάφορες ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού αναπροσαρμόστηκαν με την επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία συμμορφώθηκε σε απόφαση του ΣτΕ του έτους 2016 (υπ’ αριθμ. 2334/2016). Με την απόφαση του ΣτΕ ανακαθορίστηκε η τιμή ζώνης ανά τ.μ., ενώ ακυρώθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη υπουργική απόφαση που είχε προσδιορίσει την τιμή ζώνης των ακινήτων στον συγκεκριμένο δήμο.

“Αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση”

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, ενώ είναι αντίθετη με τη νομολογία του ΣτΕ, συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ. 2334/2016 απόφαση αλλά και σε παλαιότερες.

Επίσης, αναφέρουν ότι από πουθενά «δεν προκύπτει ότι ο καθορισμός της τιμής ανά τ.μ. των ακινήτων του επίμαχου δήμου έγινε μετά από εκτίμηση στοιχείων που να δικαιολογούν αυτήν, ώστε να προκύπτει το δικαιολογητικό έρεισμα της επίμαχης ρύθμισης και να δύναται να ελεγχθεί αν εκδόθηκε εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 41 του νόμου 1249/1982».

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι η φορολογούμενη ύλη, όπως είναι η περιουσία, δεν επιτρέπεται να είναι πλασματική, αλλά πρέπει να είναι πραγματική, ενώ οι τιμές ζώνης στον εν λόγω δήμο είναι απολύτως πλασματικές και σημαντικά ανώτερες της πραγματικής αξίας των ακινήτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις