Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Σύγκρουση αεροσκαφών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το σενάριο άσκησης της πυροσβεστικής – Βίντεο από το εικονικό ατύχημα

Σύγκρουση αεροσκαφών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το σενάριο άσκησης της πυροσβεστικής – Βίντεο από το εικονικό ατύχημα
Πυροσβεστική Υπηρεσία

Άσκηση ετοιμότητας με σενάριο που αφορούσε τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σχετικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η πυροσβεστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, «στις 22 Νοεμβρίου 2023, αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN, με αριθμό πτήσης Α3 9999 με πλήρωμα 2 ατόμων στον θάλαμο διακυβέρνησης, 4 ατόμων στον θάλαμο επιβατών και συνολικά 54 επιβάτες, απογειώθηκε από το Ηράκλειο με προορισμό την Lyon.

Στις 10:30 π.μ. τοπική, δηλώνει έκτακτη ανάγκη λόγω ισχυρών αναταράξεων κατά τη διάρκεια της πτήσης που προκάλεσαν 3 σοβαρούς τραυματισμούς. Επίσης, γίνεται αναφορά για έναν επιβάτη με απώλεια συνείδησης.

Ο ελεγκτής του Πύργου Ελέγχου εξουσιοδοτεί το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο Δυτικό Σύστημα.

Επί του τροχοδρόμου «Α», στο Δυτικό Σύστημα, βρίσκεται αεροσκάφος τύπου Airbus A319, της αεροπορικής εταιρείας Volotea, με αριθμό πτήσης V7 2023 που εκτελεί την προγραμματισμένη τακτική πτήση από την Αθήνα για την Σαντορίνη, με πλήρωμα 2 ατόμων στον θάλαμο διακυβέρνησης, 4 ατόμων στον θάλαμο επιβατών και συνολικά 30 επιβάτες.

Το αεροσκάφος της Volotea που έχει πάρει εξουσιοδότηση να αναχωρήσει από το διάδρομο συγκρούεται με το αεροσκάφος της AEGEAN κατά τη προσγείωσή του.

Από την πρόσκρουση, σημειώνονται τραυματισμοί και στα δύο αεροσκάφη των εμπλεκόμενων εταιρειών, ενώ ο κινητήρας υπ. αρ. 1 του αεροσκάφους της Volotea παίρνει φωτιά».
άσκηση ετοιμότητας ΔΑΑάσκηση ετοιμότητας ΔΑΑ

 

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εντάσσεται στις ασκήσεις, τις οποίες ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει σε ετήσια βάση με σκοπό τη δοκιμή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης του Αερολιμένα (ΣΑΚΑΑ), τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διαθέσιμων μέσων, την ανταπόκριση των συστημάτων, την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού στην αντιμετώπιση συμβάντων και, κυρίως, τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και ετοιμότητας για ανάλογες περιπτώσεις πραγματικών περιστατικών.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή για πρώτη φορά δύο αεροπορικών εταιρειών, της AEGEAN και της Volotea και δύο Φορέων Επίγειας Εξυπηρέτησης, Goldair Handling και Skyserv.

Στη φετινή άσκηση ετοιμότητας, εκτός των υπηρεσιών του ΔΑΑ, συμμετείχαν οι φορείς:

* AEGEAN

* Volotea

* Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου (ΠΕΑ)

* Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ)

* Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα (ΠΥΑ)

* Πυροσβεστικό Σώμα (Πυροσβεστικές ενισχύσεις όμορων υπηρεσιών – Κορωπί, Μαρκόπουλο,

Παλλήνη – προσωπικό από την 1η ΕΜΑΚ και 80 σπουδαστές από το Πυροσβεστικό Σώμα)

* Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας (ΔΑΑΑ)

* Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα (ΥΕΙΒΑ)

* Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

* SkyServ Handling

* Goldair Handling

* Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις